• 05/02/2014

Vorming waterstof waarschijnlijk oorzaak ontploffing bij Umicore Olen

Arbeidsongeval dat twee onderhoudstechnici leven kostte was gevolg van aanwezigheid kobaltmetaal en vorming van waterstof, laat Umicore weten. 'De medewerkers hebben geen fouten gemaakt'.

Trefwoorden: #maintenance, #olen, #onderhoud, #ongeval, #ontploffing, #plant, #productie, #umicore, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET – De ontploffing die zich op 23 januari tijdens laswerken aan een opslagtank voor zoutzuur op de productiesite van Umicore in Olen heeft voorgedaan, is te wijten aan de vorming van waterstof, laat het bedrijf weten.

Tot nu had de onderneming geen uitspraken gedaan over de mogelijke oorzaken, maar het tilde wel zwaar aan het ongeval. Tot 23 januari kon Umicore - op een site met 950 medewerkers - een voorbeeldig veiligheidstraject van 400 dagen zonder enig ongeval met werkverlet voorleggen.

In de nasleep van de ontploffing schakelde Umicore een externe specialist in. 'Het voorlopig verslag is overgemaakt aan de Inspectie Toezicht op het Welzijn op het Werk', laat het bedrijf weten.

Uit de officiële mededeling: 'De initiële bevindingen duiden aan dat door de onverwachte aanwezigheid van kobalt metaal er waterstof ontstaan is in een opslagtank. Deze is ontploft bij onderhoudswerken, uitgevoerd door de twee medewerkers op 23 januari.'

'De betrokken medewerkers hebben geen fouten gemaakt bij het uitvoeren van hun opdracht'.

'De nodige lessen zullen uit dit ongeval getrokken worden en waar nodig zullen verdere verbeteringen aangebracht worden om er zo voor te zorgen dat het risico dat zo een ongeval opnieuw voorvalt zo klein mogelijk wordt, zowel in Olen als elders in de Umicore Group'.

'Umicore zal de autoriteiten in het kader van het onderzoek, dat nog niet afgerond is, verder volledig ondersteunen. Hierdoor kan Umicore geen verdere commentaar geven over het ongeval'.


(Bert Belmans)