• 05/02/2014

Electrawinds verkoopt biostoomcentrale in Oostende aan Bionerga

Biostoomcentrale komt uiteindelijk in handen van Nuhma/Bionerga voor bedrag van 37,5 miljoen euro. 'Onze bieding was marktconform', stelt algemeen directeur van Nuhma, Ludo Kelchtermans.

Trefwoorden: #bionerga, #economie, #electrawinds, #energie, #nuhma

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrawinds )

ENGINEERINGNET.BE - Vandaag hebben Bionerga en het noodlijdende energiebedrijf Electrawinds een akkoord gesloten over de verkoop van de biostoomcentrale in Oostende.

De voorbije weken was er heel wat te doen over het bod dat Nuhma via de door haar gecontroleerde dochter Bionerga op deze oven had uitgebracht.

'Vooral de juridische en financiële positie van de NV Electrawinds was daarbij een belangrijke factor', laat het bedrijf weten. 'Vandaag is de verkoop afgerond'.

Algemeen directeur van Nuhma Ludo Kelchtermans: “Eind vorig jaar hebben wij een bod gedaan op deze biostoomcentrale. Met onze verbrandingsinstallatie in Houthalen-Helchteren, uitgebaat door Bionerga, beschikken wij immers over de nodige kennis en expertise op dat vlak"

"En daarnaast kunnen wij nu ook allerlei vormen van synergieën realiseren tussen beide installaties en de verwerking van de afvalstromen daar naartoe. Onze bieding, 37,5 miljoen euro, was markt-conform en werd vandaag aanvaard door de Raad van Bestuur van Electrawinds”.

De huidige installatie in Houthalen-Helchteren heeft een capaciteit van 100.000 ton, maar is intussen al 30 jaar oud. Daarom plant Bionerga de bouw van een nieuwe installatie in Beringen, capaciteit 200.000 ton.

“Door daar nu ook de centrale in Oostende met een capaciteit van 160.000 ton aan toe te voegen, worden wij een belangrijke speler op het vlak van afvalverwerking in Vlaanderen,” besluit Kelchtermans.


(Bert Belmans)

ACHTRGROND
Bionerga staat in voor de afvalverwerking afkomstig van de provincie Limburg. De maatschappij exploiteert één verbrandingsinstallatie in Houthalen en drie composteerinstallaties in Bilzen, Maasmechelen en Overpelt. De aandeelhouders zijn Limburg.net en Nuhma.