• 13/02/2014

Coating verlaagt temperatuur stoomleidingen met meer dan helft

HedraTech doet succesvolle pilot met warmte-isolerende coating bij historische papierfabriek in Loenen. "Na één laag verlaagde temperatuur van stoomleidingen van 138°C naar 50°C."

Trefwoorden: #coating, #energie, #hydratech, #maintenance, #middelste molen, #onderhoud, #piet zegers, #plot

Lees verder

Nieuws

( Foto: HedraTech )

ENGINEERINGNET.NL – De Middelste Molen is de enige papierfabriek in Nederland die in oude staat bewaard gebleven is. Aan de Loenense Molenbeek wordt al sinds 1622 papier geproduceerd op waterkracht en stoom.

HedraTech in Apeldoorn heeft nu als pilot een duurzame isolerende coating aangebracht op de leidingen van het stoom- en condensaatsysteem. Met uitstekend resultaat, zo blijkt: de temperatuur van de leidingen is van zowat 138°C teruggebracht tot ca. 50°C na het aanbrengen van één laag.

Het gaat om een watergedragen, extreem lichte coating die geen schadelijke dampen van oplosmiddelen bevat en die direct op hete oppervlakken kan aangebracht worden.

Beheerder van de Middelste Molen, Piet Zegers: “Hiermee is het risico op brandwonden direct teniet gedaan en het is tevens optisch een mooie oplossing omdat het geen afbreuk doet aan het historische uiterlijk binnen de papierfabriek."

"Conventionele isolatiematerialen waren geen optie omdat het hier een doorloop betreft en een goede doorgang voor transport van grondstoffen en bezoekers onmogelijk zou worden.”

Volgens Gerrit Schepers van HedraTech toont de pilot niet alleen geschikt is voor toepassing binnen grote industriële omgevingen, maar zelfs binnen historische panden veilig kan worden toegepast.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
HedraTech is een technisch agentschap en advies/engineeringsbureau gespecialiseerd in oplossingen voor de papier- en non-woven industrie in de Benelux dat een aantal internationale merken vertegenwoordigt.