• 17/02/2014

Burgerlijk ingenieur natuurkunde ontwerpt met succes schoenen

Katrien Herdewyn, doctorandus Natuurkunde aan de KULeuven werd met een schoenenontwerp geselecteerd voor de internationale ontwerperswedstrijd “Nature of Vogue”.

Trefwoorden: #nanotechnologie, #nature of vogue, #schoenen 3D printer, #schoenen ontwerp

Lees verder

Nieuws

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Burgerlijk ingenieur Katrien Herdewyn is niet alleen gefascineerd door nanotechnologie, maar ook door schoenen.

Via haar masterproef belandde ze aan de Afdeling Vastestoffysica en Magnetisme, waar ze over een jaar hoopt te promoveren op onderzoek naar metallisatie van biomoleculen.

Tegelijk met haar doctoraatsonderzoek begon ze vier jaar geleden aan een halftijdse opleiding schoenontwerp aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Sint-Niklaas. Ze grijpt daarvoor graag terug naar elementen uit haar onderzoek:

"Mijn vorige collectie heet Nano ft. en was geïnspireerd op de chemische elementen silicium, germanium, koolstof en zuurstof – basiselementen in de nanotechnologie. Ik kijk naar de verschillende vormen waarin een bepaalde stof voorkomt – voor silicium is dat bijvoorbeeld ook zand – en naar de manier waarop de atomaire structuur wordt voorgesteld."

"Die beelden zijn het vertrekpunt voor mijn creatief proces. Zo heb ik een laars ontworpen die is geïnspireerd op de manier waarop de elektronen in een zuurstofmolecule zijn georiënteerd, voorgesteld als okerkleurige driehoekjes. De sleep van de laarzen op de foto verwijst dan weer naar de manier waarop nanodraden groeien op een substraat.” vertelt Katrien Herdewyn.

Haar achtergrond als ingenieur beïnvloedt haar ontwerpen wel vaker en ze tast graag de grenzen af van wat technisch of fysisch haalbaar is.

"Voor mijn nieuwste collectie experimenteer ik met metallische stoffen, die antibacterieel zijn – zodat zweetgeurtjes geen kans krijgen. Ik heb ook een schoen ontworpen waarvan je de hak dankzij een magnetisch kliksysteem kan vervangen door telkens een andere. En één van de modellen uit de Nano ft.-collectie is gemaakt met een 3D-printer."

Die Nano ft-collectie is nu geselecteerd voor een internationale wedstrijd voor ontwerpers van accessoires, georganiseerd door Vogue en e-retailer MUUSE. De winnaar mag een collectie ontwerpen voor MUUSE en krijgt een online artikel in Vogue Italia.

Volgens de ontwerper is Vogue voor de mode wat Nature is voor natuurwetenschappers.


(Saskia Van Hoyweghen)

Bijschrift foto: het model is geïnspireerd op de uitwaaierende structuur waarin nanodraden zich vormen op een substraat. De 3D-structuur uit leer is geïnspireerd op de organisatie van elektronen rond zuurstof.