• 18/02/2014

Zonnecentrale op dak van Gronings voetbalstadion geopend (+video)

Robbert Klaver van FC Groningen, Sven Pluut van de stichting 1miljoenwatt en Erwin van Laethem van Essent verrichtten onlangs de officiële opening in Euroborg.

Trefwoorden: #crowdfunding, #Essent, #FC Groningen, #zonnecentrale, #zonnepanelen op voetbalstadion

Lees verder

Nieuws

( Foto: Essent )

ENGINEERINGNET.NL - De opening gebeurde in aanwezigheid van een groot aantal van de ‘eigenaren’ van de 531 zonnepanelen die deel uitmaken van de centrale op het dak van het voetbalstadion.

De bouw van de centrale startte medio december vorig jaar. Vorige week werd de installatie in gebruik genomen en leverden de panelen hun eerste stroom aan FC Groningen.

Stichting 1miljoenwatt en Essent werven momenteel deelnemers voor de tweede fase van de centrale. Er is namelijk plaats voor nog eens ruim 500 panelen op het dak van Euroborg.

Voor de tweede fase van de zonnecentrale zijn inmiddels zo’n 200 zonnepanelen gereserveerd door particuliere investeerders. Die schaffen voor 550 euro een zogenaamde ‘ZoNbligatie’ aan, die symbool staat voor één zonnepaneel.

Bezitters van zo’n ZoNbligatie krijgen er ieder jaar ‘zonnerente’ voor terug. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar - net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Daarnaast krijgen deelnemers na 24 jaar hun inleg terug.

Het grote voordeel van “zonnepanelen-delen” is dat iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld mensen die geen geschikt dak hebben om panelen op te leggen of diegenen die niet over een eigen dak beschikken. En, bij een verhuizing is er geen gedoe: je zonnepaneel blijft immers gewoon waar het is.


(Guy Leysen)

ACHTERGROND
De bouw van de zonnecentrale wordt ondersteund door de gemeente Groningen en de Energy Valley Topclub. Die laatste is een partnerschap waaraan naast Essent BAM, GasTerra, Gasunie, Groningen Seaports en Imtech deelnemen. De Energy Valley Topclub is een ontmoetingscentrum voor de energiesector en promoot groene energie bij het grote publiek.