• 20/02/2014

Wageningen UR Glastuinbouw onderzoekt inzetten van drones

De komende vier jaar werkt de Wageningse Universiteit met het bedrijfsleven aan de realisatie van een tiental applicaties in de tuinbouw.

Lees verder

research

( Foto: Wageningen UR )

ENGINEERINGNET.NL - In het kader van het topsectorenbeleid is Wageningen UR Glastuinbouw gestart met het Programma Precisietechnologie Tuinbouw.

Straks vliegen drones door de kas, navigeren spuitmachines autonoom door de boomgaard en het aardbeienveld en is het mogelijk om automatisch te schoffelen of selectief te oogsten op basis van 3D-beelden.

Beelden die door camera's uit meerdere hoeken worden genomen, zijn via speciale software te combineren tot driedimensionale opnames. Aan de hand daarvan is het bijvoorbeeld mogelijk groenten en onkruid van elkaar te onderscheiden en de kwaliteit van glasgroenten te inspecteren.

Tal van andere toepassingen zijn mogelijk dankzij dit soort 3D-simulaties zoals het automatisch knippen van takjes in meerdere stekjes. Of het automatisch sorteren van groenten voor verdere verwerking.

Kroppen sla die bijvoorbeeld nu nog handmatig worden gesorteerd om de stronk er daarna van te halen, kunnen straks dankzij 3D-beelden met de juiste kant boven worden gelegd zodat automatische verwijdering van de stronk mogelijk wordt.

Voor het vierjarige programma komt 3,5 miljoen euro beschikbaar, waarvan ruim de helft bestemd is voor onderzoek naar basistechnologie door Wageningen UR. Een groep uit het tuinbouwbedrijfsleven doet hiervoor een cash bijdrage aan Wageningen UR van meer dan de helft.

Partijen delen gemeenschappelijke oplossingen in de basistechnologie zoals de ontwikkeling van veiligheid bij autonome navigatie, visuele oplossingen voor kwaliteitsdetectie op de lopende band, het maken van goede beelden in het veld onder alle weersomstandigheden en ontwikkeling van nieuwe algoritmen en technieken om meer uit de beeldinformatie te halen.


(Lydia Heida)