• 21/02/2014

De Lijn gaat 146 toegankelijke trams aankopen

Vervoermaatschappij De Lijn start de aankoopprocedure voor 146 nieuwe toegankelijke trams, de start van de grootste bestelling van trams ooit bij de vervoermaatschappij.

Trefwoorden: #De Lijn, #Hilde Crevits, #Kusttram, #mobiliteit, #toegangkelijkheid, #Tram

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikipedia - Marc Ryckaert (MJJR )

ENGINEERINGNET.BE - De Lijn gaat, op verzoek van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, de huidige Kusttrams en de kleine trams vervangen en extra tramstellen voorzien voor de uitbreiding van het tramnet.

De raad van bestuur van De Lijn heeft het licht op groen gezet om de aankoopprocedure op te starten. Vlaams minister Hilde Crevits wil de beschikbare middelen innovatief, efficiënt en duurzaam inzetten.

Door de aankoop zal de toegankelijkheid van de tramvloot verhogen en wordt het trampark gestandaardiseerd. Het gaat om een geplande investering van ruim 320 miljoen euro.

Met de start van de aankoopprocedure van 146 nieuwe trams wil Vlaams minister Crevits zoals in de beheersovereenkomst en beleidsnota vastgelegd de toekomst van het voertuigenpark van De Lijn verzekeren, de toegankelijkheid en het comfort verhogen, het trampark harmoniseren en in bijkomende capaciteit voorzien voor de nieuwe tramlijnen.

Het gaat om een toename van de tramcapaciteit met 25%. Als de procedure vlot verloopt, verschijnen de eerste nieuwe trams in 2018 in het straatbeeld.

Om een doorgedreven standaardisatie en vernieuwing van het trampark te realiseren wordt gekozen voor een gegroepeerde aankoop van tramvoertuigen voor de drie tramentiteiten. De trams zijn 32 meter lang en hebben twee standaardmaten in de breedte: 2,3 m. (Antwerpen en Oost-Vlaanderen) en 2,4 m. (West-Vlaanderen).

De capaciteit bedraagt respectievelijk minimum 260 en 280 reizigers. Door de doorgedreven standaardisatie gebaseerd op hetzelfde technologisch platform, worden zowel studie- en ontwikkelingskosten beperkt en kunnen standaardwerkmethoden voor onderhoud toegepast worden.

De nieuwe tramvoertuigen zijn lagevloertrams en zullen voldoen aan de huidige comforteisen van de reizigers. De toegang is bereikbaar zonder treden. Op de nieuwe voertuigen wordt in reizigersinformatie en auditieve en visuele halteaankondiging voorzien.

De aankoop omvat voor de Kusttram 62 trams, voor Antwerpen 66 trams en voor Gent 18 trams.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: "Op verschillende plaatsen in Vlaanderen worden nieuwe tramlijnen aangelegd en zijn er nieuwe lijnen gepland. Al 7 km nieuwe tramlijn is er aangelegd en de werken voor nog eens 9 km zijn gestart. Daarnaast zijn andere tramlijnen in voorbereiding."


(Guy Leysen) )