• 24/02/2014

Air Products investeert in nieuw vulcentrum tussen Haarlem en Amsterdam

Bedrijf investeert 'enkele tientallen miljoenen' in nieuw vulcentrum voor cilindergassen in Polanenpark. "Verhuizing heeft geen grote gevolgen voor personeel en toeleveranciers".

Trefwoorden: #air products, #argon, #asu, #economie, #gas, #investering, #lassen, #polanen, #polanenpark, #stikstof, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Air Products, ASU-luchtscheidingsinstallatie )

ENGINEERINGNET.NL - Air Products maakt zijn plannen bekend om een nieuw vul- en distributiecentrum voor cilindergassen op het bedrijventerrein Polanenpark aan de A9 tussen Haarlem en Amsterdam te gaan bouwen.

Dat komt er ter vervanging van het bestaande centrum in Amsterdam-Noord. 'De verhuizing heeft dus geen grote gevolgen voor het personeel en de toeleveranciers', laat het bedrijf weten. Ook de kantoren in Amsterdam verhuizen naar verluidt mee.

Air Products investeert volop in de Lage landen. Nog in 2012 werd in het Rotterdamse havengebied een nieuwe waterstoffabriek geopend, en binnenkort neemt het in Gent een nieuwe luchtscheidingsinstallatie (ASU) in gebruik.

Op Polanenpark wordt een hypermodern centrum gebouwd, waar gascilinders gevuld worden met atmosferische gassen als zuurstof, argon en stikstof. Daarnaast wordt een aantal specialistische gassen en gasmengsels kant-en-klaar in cilinders aangevoerd en samen met de luchtgassen per vrachtauto naar de ongeveer zeventig verkooppunten in de Benelux vervoerd.

De gassen worden gebruikt voor lassen en snijden en in de voedingsmiddelenindustrie voor het invriezen en verpakken van voedingsmiddelen. Belangrijke afnemers van de gassen zijn daarnaast ziekenhuizen en laboratoria.

In het totaal zullen op de nieuwe locatie ruim honderd personen werken. Met de bouw van het nieuwe vul- en distributiecentrum is een investering van 'enkele tientallen miljoenen euro’s' gemoeid.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Polanenpark is specifiek ontwikkeld voor industriële bedrijvigheid, omdat in de regio een groot tekort dreigde aan bedrijventerreinen met die bestemming. Polanenpark is een zichtlocatie bij het knooppunt Rottepolderplein, ligt dichtbij Schiphol en de Amsterdamse haven, en heeft een prima aansluiting met het snelwegennet.