• 26/02/2014

Mobiele robot snijdt op 6 meter hoogte complex contour in pijpleiding

NAM reikt prijs voor 'Meest innovatieve project 2013’ uit aan Acotech." Dankzij ons eigen softwarepakket hebben we het werkelijke contour in het robotprogramma kunnen corrigeren".

Trefwoorden: #acotech, #CAD, #lassen, #nam, #onderhoud, #pijpleiding, #robot, #techniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Acotech )

ENGINEERINGNET.NL – "We waren vooral onder de indruk van de mobiele robot waarmee dit bedrijf op nauwkeurige wijze en op zes meter hoogte een complex contour in een pompleiding sneed", verantwoordt de NAM zijn keuze van Acotech als laureaat van de prijs 'Meest innovatieve project 2013’.

Dit Nederlandse bedrijf ontwikkelt robotautomatisering voor tal van doeleinden, en vorig jaar benaderde de NAM hen voor hun Stage 2-project. Hierbij moest Acotech een bestaand T-stuk uit de leiding snijden en een nieuw T-stuk op maat snijden, zodat exact in het gemaakte gat gelast kon worden.

De door een Italiaans bedrijf geleverde nieuwe T-stukken hadden een grotere doorlaat en moesten binnen een nauwkeurigheid van een halve millimeter passen in het uitgesneden gat. Dit alles terwijl de tekening op sommige plekken een afwijking van een centimeter had ten opzichte van de werkelijkheid.

Acotech-directeur Corné Henselmans: ‘Dankzij het door onszelf ontwikkelde softwarepakket hebben we het werkelijke contour in het robotprogramma kunnen terug meten en corrigeren. De software maakt het mogelijk door middel van getallen (parameters) of een CAD-model een robotprogramma te genereren en te corrigeren."

"De parameters kunnen tijdens het proces worden gecorrigeerd, zodat het programma flexibel is. Ideaal wanneer de werkelijkheid en de positie van het object afwijken van het theoretische model of wanneer de robot naar het object gebracht moet worden."

De NAM was echter vooral onder de indruk van de mobiele robot, waarmee Acotech op zes meter hoogte op nauwkeurige wijze een complex contour in de pijp sneed.

"‘Omdat het hierdoor niet nodig was de pompinstallatie te ontmantelen en wij het snijwerk op locatie uit konden voeren, hebben we de doorlooptijd van het project met vier weken kunnen bekorten. Acotech brengt de robot naar het product in plaats van andersom", licht Henselmans toe.


(Bert Belmans)