• 27/02/2014

POM West Vlaanderen zoekt groene transport corridors voor voeding (+video)

In 8 business cases onderzocht het Food Port project alternatieve logistieke oplossingen voor het vervuilende en steeds meer inefficiënte vervoer van voedingsproducten over de weg.

Trefwoorden: #food port, #maritiem transport, #modal shift, #noordzee transport, #voeding transport

Lees verder

Nieuws

( Foto: Jean de Bethune, Voorzitter POM West-Vlaanderen / POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE – Met financiering van de EU en samen met 18 partners in andere landen rond de Noordzee (regionale en lokale overheden, havens, kennisinstellingen en ook bedrijven) ging de POM West-Vlaanderen op zoek naar innovatieve, efficiënte en duurzame agro-food logistieke oplossingen.

De voorlopige resultaten van het “Food Port” project van de Interreg IVB Noordzee werden vorige week in Oostende voorgesteld.

Vrachtvervoer over de weg stelt de maatschappij voor heel wat probleem, van het dichtslibben van de wegen tot luchtverontreiniging. Maar ook voor bedrijven zijn deur-tot-deur leveringen over de weg niet altijd de meest efficiënte of economische oplossing meer. Het optimaliseren van logistieke stromen van voedingsproducten in de Noordzeeregio was dan ook de centrale project doelstelling.

De focus lag op logistieke oplossingen via de zee of via het spoor. En wat ervoor nodig is om producenten aan te zetten om van alternatieve oplossingen gebruik te maken.

POM West-Vlaanderen kreeg gedurende 4 jaar de kans om het potentieel van 8 business cases uit te werken voor zogenaamde groene corridors voor het vervoer van voeding, 4 daarvan hebben een link met West Vlaanderen:

  • het versterken van de ferry service Zeebrugge – Rosyth in Schotland
  • het opzetten van een voedingscorridor tussen West-Vlaanderen en regio Västra Götaland (via de bestaande verbinding Zeebrugge – Gothenburg)
  • het initiëren van een nieuwe corridor tussen Oostende en Sint-Petersburg voor de export van aardappelen, fruit en groenten en import van hout
  • het opzetten van een nieuwe corridor tussen Hitra (een nieuwe Noorse haven die eind 2014 operationeel zou moeten zijn en de maritieme aanvoer van verse zalm naar Centraal Europa mogelijk moet maken) en Zeebrugge

Het project testte ook nieuwe technologieën en transportsystemen waardoor de logistieke keten van voeding kan worden geoptimaliseerd. Hierbij werden een aantal testen gedaan, o.a. met RFID (Radia Frequency Identification) in de logistieke keten van verse vis alsook testen met een nieuw type container met gemodificeerde atmosfeer ter verlenging van de bewaartijd van verse vis.

Jean de Bethune, voorzitter van de POM West-Vlaanderen besluit: “Het unieke verkoopsargument van de agro-voedingscluster ligt in de sterke combinatie van de agro-voedingssector met logistiek. Bijgevolg dient de Noordzeeregio zich niet te profileren als een logistieke cluster maar als een agro-voedingslogistieke cluster. Deze meta-cluster kan op die manier uitgroeien tot één van de meest prominente en toekomstgerichte clusters op wereldschaal.”


(Saskia Van Hoyweghen)

Alle projectinformatie, resultaten, presentaties vindt u hier.