• 27/02/2014

Panasonic overweegt investering van circa 1 miljard dollar in Tesla

Het Japanse elektronicaconcern is met Tesla in gesprek over de bouw van de grootste batterijenfabriek ter wereld, die in de Verenigde Staten zal komen te staan.

Trefwoorden: #batterijen, #elektrische auto, #lithium-ion batterijfabriek, #Panasonic, #Tesla

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tesla Motors Events, assemblage van een Tesla )

ENGINEERINGNET - Autofabrikant Tesla is voornemens om de grootste lithium-ion batterijfabriek ter wereld te gaan bouwen, in de Amerikaanse staat New Mexico.

Momenteel is Panasonic al de voornaamste leverancier van batterijen voor de volledig elektrisch aangedreven auto’s van Tesla. De autofabrikant verwacht dit jaar wereldwijd ruim 35.000 auto's te verkopen, wat ruim 50% meer is dan in 2013.

Ook Samsung en Apple worden genoemd als potentiële partners voor het investeren in deze fabriek. De bouw daarvan zou ongeveer 2 miljard dollar kosten volgens sommige bronnen, terwijl anderen de kosten tussen de 5 en 6 miljard dollar inschatten.

Tesla wil door massaproductie een lagere kostprijs voor de batterijen realiseren om zo binnen drie jaar een betaalbare elektrische auto op de markt te brengen. Plan is om de fabriek in 2017 te openen.

Goedkope energieopslag – liefst van zoveel mogelijk elektra - wordt door kenners van deze sector beschouwd als het belangrijkste te nemen obstakel voor een groter aandeel aan duurzame energie.

Tesla heeft onlangs in Europa en de Verenigde Staten haar netwerk van superlaadpalen uitgebreid. Zo'n laadpaal levert tot 120 kW gelijkstroom en kan een gehele batterij van een Tesla S binnen 40 minuten opladen. De Nederlandse assemblagefabriek van Tesla in Tilburg zal binnenkort uitgebreid worden.


(Lydia Heida)