• 03/03/2014

Graanverwerker Nidera in Chinese handen

Het Chinese staatsbedrijf Cofco neemt een meerderheidsbelang van 51% in de Nederlandse graanhandelaar.

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Nidera verhandelt jaarlijks bijna 30 miljoen ton aan agrarische producten, zoals granen, soja, plantaardige oliën, rijst en zaden.

Tot hun klanten behoren bedrijven in de sectoren food, feed en bio-energie in Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Het familiebedrijf heeft een omzet van 17 miljard dollar.

China importeert momenteel per jaar circa 100 miljoen ton aan landbouwproducten. De verwachting is dat dit binnen tien jaar is verdubbeld. Doel is om met de overname meer controle te krijgen over de prijzen van grondstoffen en toegang te verwerven tot regio’s, zoals Rusland en Latijns Amerika, die graan verbouwen.

Nidera krijgt door de overname toegang tot de Chinese markt, één van de grootste groeimarkten waar het gaat om voedsel. Het bedrijf is in 1920 opgericht in Rotterdam door enkele joodse families, die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Argentinië vluchtten.

De naam Nidera is een samenvoeging van de eerste landen waar het bedrijf het meest actief was: Nederland, Indië, Duitsland, Engeland, Rusland en Argentinië. Bij het bedrijf zijn momenteel circa 3800 mensen werkzaam, verspreid over 20 landen.

Het Chinese staatsbedrijf Cofco is het grootste graan, olie en voedsel bedrijf van China. Ook heeft het concern divisies die zich bezig houden met verpakkingen, maar ook met hotels en vastgoed. Er werken circa 120.000 mensen voor Cofco, waarbij zo'n 12 miljoen boeren aan het concern producten leveren. Cofco staat al twintig jaar lang onafgebroken in de Fortune 500.


(Lydia Heida)