• 04/03/2014

Vanaf 2015 nieuw kwalificatiedossier ’verbrandingsmotortechniek’ van kracht

Nieuwe 'gecombineerde' kwalificatiedossier komt met aantal kleine wijzigingen door gebruikerstest. "Van ministerie was eis gekomen om aantal dossiers te verminderen."

Trefwoorden: #kwalificatiedossier, #mbo, #opleiding, #techniek, #verbrandingsmotor, #Vereniging van Importeurs van Verbrandingsmotoren, #viv

Lees verder

Opleiding

( Foto: BASF )

ENGINEERINGNET.NL - De voorbije jaren heeft de Nederlandse VIV - de Vereniging van Importeurs van Verbrandingsmotoren – naar eigen zeggen 'hard gewerkt om het onderwijs op gebied van verbrandingsmotortechniek op het peil te krijgen van de huidige technische status'.

De vereniging had twee zogeheten 'kwalificatiedossiers' opgesteld, één voor de MBO niveau 2 en 3 opleiding en één voor de MBO niveau 4 opleiding.

In een kwalificatie dossier worden de grote lijnen weergegeven waaraan een opleiding moet voldoen en waarop deelnemers aan deze opleiding moeten worden getoetst (theoretisch én praktisch).

Maar doordat er op onderwijs bezuinigd moet worden, was er een eis van het ministerie gekomen het aantal dossiers te verminderen.

Daarom zijn de twee dossiers voor verbrandingsmotortechniek in elkaar geschoven en is er 'een veel betere overgang tussen de drie niveaus van de opleiding geborgd'.

Dat dossier heeft nu succesvol de gebruikerstest overleefd. Een kwalificatiedossier kan pas worden geaccepteerd als daarover inhoudelijk met gebruikers overleg is geweest.

Half februari heeft dit gebruikersoverleg plaats gevonden in Houten. Voor het bedrijfsleven zaten Pon-Power, MTU en de VIV aan de tafel. Uit naam van de opleidingen waren alle drie de ROC’s die de VMT-opleiding ondersteunen aanwezig (Albeda, da Vinci en ROC van Twente).

Het kwalificatie dossier is naar verluidt met een aantal kleine wijzigingen door de gebruikerstest gekomen. De verwachting is dat het nieuwe kwalificatiedossier volgend jaar in werking treedt.


(Bert Belmans)