• 04/03/2014

VIL gaat op zoek naar brandstof van de toekomst

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) vzw is onlangs gestart met een nieuw project, ‘Powering Logistics 2020’, om te onderzoeken welke alternatieve brandstoffen bruikbaar zijn.

Trefwoorden: #alternatieve brandstoffen, #Powering Logistics 2020, #transportsector, #VIL, #Vlaams Instituut voor de Logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL, een aantal van de deelnemers )

ENGINEERINGNET.BE - In dit project zal onderzocht worden welke alternatieve brandstoffen inzetbaar zijn voor welk type transport en vrachtwagen.

Het brengt tevens de randvoorwaarden in kaart, die nodig zijn om bedrijfseconomisch verantwoorde keuzes te maken. VIL werkt hiervoor samen met een consortium van 13 bedrijven en Vito.

Met het project ‘Powering Logistics 2020’ wil het VIL het gebruik van alternatieve brandstoffen binnen de sector van het goederenvervoer over de weg stimuleren.

Olie levert vandaag 95% van de energie die wordt verbruikt door de transportsector. De vraag naar olie binnen de sector steeg tussen 2009 en 2013 met 21%, in tegenstelling tot alle andere sectoren.

Dat is verontrustend, zeker omdat de Europese Commissie in het ‘Witboek Transport’ als doelstelling een vermindering van de CO2-uitstoot in het wegvervoer van 60% in 2050 ten opzichte van 1990 heeft geformuleerd.

Er bestaan al heel wat alternatieven om de sector minder afhankelijk te maken van fossiele diesel. Maar zijn deze technologieën in de transportsector toepasbaar?

Het VIL gaat een totaaloverzicht maken van alle vandaag inzetbare alternatieve brandstoffen met hun kenmerken en logistieke toepasbaarheid. Uiteindelijk doel is een antwoord te krijgen op de vraag welke brandstof het best geschikt is voor welke logistieke toepassing, rekening houdend met de economische en operationele realiteit.

Enkele toepassingen zullen in de praktijk getest worden met demovoertuigen van constructeurs. De resultaten van het onderzoek zullen eind 2015 voorgesteld worden.


(Guy Leysen)

Dit zijn de 13 deelnemende bedrijven:
AB InBev, bpost, Colruyt Group, Distrilog Group, Drive Systems, Fluxys, GTS Container, Ninatrans, Remitrans, Stad Antwerpen, Tanktransport Thys, Vadesco Logistics en Vervoer Verbessem.