• 13/03/2014

Infrabel zet superlange werktrein in tussen Denderleeuw en Burst

Gigantische werktrein rijdt tussen Denderleeuw en Burst om sporen, dwarsliggers en ballast in één beweging te vervangen. Onderdeel van een 9 miljoen euro kostend onderhoudsproject.

Trefwoorden: #burst, #denderleeuw, #infrabel, #maintenance, #onderhoud, #spoor, #werktrein

Lees verder

Techniek

( Foto: Infrabel, © Marc Sourbron )

ENGINEERINGNET.BE - Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnetwerk, startte begin maart 2014 met belangrijke renovatiewerken tussen Denderleeuw en Burst. Alles bijeen goed voor een investering van meer dan 9 miljoen euro.

Daarvoor zet het een gigantische werktrein in die volgens de beheerder 'uniek is in Europa'. De machine komt uit Oostenrijk en kan spoorstaven en dwarsliggers in één keer vervangen. Tegelijk wordt ook de ballast gezift en vervangen waar nodig.

Dat zijn dus drie handelingen in één beweging en daardoor werkt deze dubbel zo snel als andere werktreinen die dit niet kunnen.

Infrabel: "Om een idee te geven hoe bijzonder deze techniek is: de spoorstaven die we tussen Denderleeuw en Burst vervangen zijn 300 meter lang en wegen ongeveer 18 ton per stuk. Een betonnen dwarsligger weegt 300 kg per stuk."

Tegelijk worden op het 10 kilometer lange traject ook negen overwegen vernieuwd. De overwegen krijgen allemaal een geluidsarme rubberen bovenbekleding.


(Bert Belmans)