• 14/03/2014

Volvo: ”Wegmagneten zijn haalbaar voor plaatsbepaling zelfrijdende auto’s”

Volvo Car heeft haalbaarheidsonderzoek afgerond naar gebruik van ferrietmagneten voor plaatsbepaling van zelfrijdende voertuigen. "Dit is een potentiële doorbraak in de implementatie".

Trefwoorden: #ferriet, #google, #onderzoek, #research, #techniek, #technologie, #volvo, #volvo car, #wegmagneet, #wegmagneten

Lees verder

research

( Foto: Volvo Car )

ENGINEERINGNET – Betrouwbaarheid en nauwkeurige positiebepaling zijn cruciale punten in de ontwikkeling van zelfrijdende auto`s.

De huidige positioneringssystemen, zoals GPS en camera`s, zijn beperkt in hun nauwkeurigheid onder sommige omstandigheden, stelt de autobouwer: "Maar de werking van geïntegreerde wegmagneten blijft optimaal, zelfs bij fysieke obstakels en slechte weersomstandigheden." Bij deze methode helpen in het wegdek geplaatste magneten op nauwkeurige wijze de positie van de auto te bepalen.

Volvo Car voerde, in samenwerking met het Zweedse Transport Bureau (trafikverket), een haalbaarheidsstudie uit om factoren zoals bereik, betrouwbaarheid, duurzaamheid, kosten en de invloed op wegonderhoud proefondervindelijk te bestuderen.

De studie is afgerond en de resultaten blijken meer dan positief uit te vallen, in die mate zelfs dat de autobouwer gewaagt van een 'potentiële doorbraak in de implementatie van autonoom rijdende voertuigen'.

“De magneten vormen een zichtbaar spoor met een onnauwkeurigheid van slechts één decimeter. We hebben de technologie met diverse snelheden getest", claimt Jonas Ekmark, Preventive Safety Leader bij Volvo Car Group.

“Onze ervaring heeft uitgewezen dat ferrietmagneten een efficiënte, betrouwbare en relatief goedkope oplossing zijn voor de infrastructuur en de sensortechnologie op de auto. De volgende stap is om het toe te passen in het werkelijke verkeer.”

Hij baseert zich onder meer op de resultaten van proeven met een 100 meter lange piste die Volvo Car speciaal aanlegde in zijn testcentrum nabij Gotenborg. Daarbij werd 200mm onder het wegoppervlak een traject van ferrietmagneten (40x15mm) aangebracht. De auto werd op zijn beurt uitgerust met meerdere magnetisch veldsensoren.

De techniek heeft een belangrijk pluspunt, vergeleken met andere methoden:“Het is mogelijk om zelfrijdende auto`s te implementeren zonder aanpassingen te hoeven doen aan de huidige infrastructuur." Een laag kostenplaatje kan inderdaad in de naaste toekomst van belang zijn om de - veelal armlastige - overheden bij nieuwe projecten te betrekken.

Maar Volvo Car denkt al verder en ziet op langere termijn nog veel méér mogelijkheden. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat een auto van de weg raakt, of om onder sneeuw bedolven verkeersborden en barrières langs de weg de 'signaliseren'.

'Het is zelfs mogelijk om de rijvakken smaller te maken, want een voertuig kan zo uitgerust worden dat het zich automatisch naar het midden van de wegstrook richt'. Weerom een gegeven dat van overheidswege zal geapprecieerd worden…

Momenteel staat een – grootschalig - pilot project op het programma waarbij niet minder dan 100 zelfrijdende Volvo`s zich in het dagelijkse verkeer in Gotenborg mengen.


(Bert Belmans)