• 14/03/2014

Fokker ontwikkelt landingsgestellen gemaakt van hars (+video)

Op de beurs voor lichtgewicht materialen JEC in Parijs tekende Fokker met luchtvaartlaboratorium NLR een intentieverklaring voor het testen van composieten landingsgestellen.

Trefwoorden: #Airborne Technology Centre, #Fokker, #innovation awards, #landingsgestel, #lichtgewicht materialen

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Youtube - nieuws ez )

ENGINEERINGNET.NL - Het luchtvaartlaboratorium NLR gaat in haar faciliteit in de Noordoostpolder landingsgestellen van Fokker Landing Gear testen die grotendeels van composiet zijn gemaakt. Het gaat om componenten die worden vervaardigd door middel van harsinjectie.

De beurs voor lichtgewicht materialen JEC, wat staat voor organisator 'Journal and Exhibitions on Composites', vindt elk jaar plaats in Parijs. Nederland is dit jaar gastland, waarbij er 37 Nederlandse bedrijven op de beursvloer stonden. Aan de beurs nemen meer dan 1000 bedrijven en onderzoeksinstellingen deel van over de hele wereld.

Ook kwam op de beurs een overeenkomst tot stand tussen NLR en het Nederlandse bedrijf Airborne Technology Centre. Dit betreft het openen van een vestiging van Airborne in het Composites Manufacturing Technology Centre van het NLR, dat onderdeel is van de CompoWorld Incubators in Flevoland.

Airborne wil meer onderdelen voor de vliegtuigindustrie gaan maken en wil nauwer samenwerken met NLR om een aandeel op deze markt te veroveren. Voor technologieontwikkeling en de eerste serieproductie stelt NLR zijn apparatuur en capaciteit beschikbaar aan Airborne.

Drie Nederlandse bedrijven wonnen op de beurs de ‘innovation awards’ voor vernieuwende lichtgewicht producten. DSM voor de duurzame ontwikkeling van windmolenwieken, Ten Cate met de ontwikkeling van een lichtere vliegtuigstoel van composiet en Lightweight Structures met de ontwikkeling van een nieuwe, ultralichte goederenwagon.

Daarnaast won de Universiteit Twente een prijs op het gebied van simulatie met de ontwikkeling van speciale software.

In Nederland zijn 350 bedrijven betrokken bij het ontwikkelen of vervaardigen van lichtgewicht materialen.


(Lydia Heida)