• 18/03/2014

WEG via Evapco op de Olympische Spelen in Sochi

Evapco zorgde voor 'sneeuwzekerheid' op afgelopen Olympische Spelen in Sochi, onder meer dankzij motoren van WEG.

Trefwoorden: #Evapco, #koeling, #Olympische Spelen Sochi, #sneeuwkanon, #WEG Motoren

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET - Wie zou winnen of verliezen op de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi kon niet worden voorspeld, maar over één ding bestond geen twijfel: het zorgen voor goede sneeuw op de wedstrijdterreinen gedurende het hele evenement was van cruciaal belang voor de uitvoerbaarheid en het welslagen van de Spelen.

Er kon niet worden gegarandeerd dat er voldoende natuurlijke sneeuw zou zijn, dus moest er indien nodig extra sneeuw kunnen worden geleverd door een alternatieve kunstmatige bron.

Grote koeltorens
Acht 22kW-motoren van WEG vormden een essentieel deel van de oplossing; ze stonden in twee grote Evapco AT-koeltorens, opgetrokken naast een centraal pompstation. De toevoerleidingen liepen van het gebouw naar de wedstrijdterreinen die sneeuw nodig hadden.

Daar gingen ze over in een buissysteem dat als toevoer diende voor mobiele sneeuwkanonnen. De koeltorens draaiden hierbij dus niet 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, maar ze moesten wel snel in actie kunnen komen.

Ze genereerden gekoeld water dat na een extra behandeling naar het sneeuwkanon werd geleid. Als dit behandelde water bij voldoende koude temperatuur het kanon verliet, werd het sneeuw.

De twee Evapco AT-koeltorens werkten met een axiale ventilator met tegenstroom. Bij hun ontwerp werden energiezuinige axiale ventilatoren gecombineerd met een hoogperformante tegenstroomwarmtewisselaar.

Alle Sochi-units, met een footprint van ongeveer 11 meter op 6 en een hoogte van zowat 6 meter, waren uitgerust met vier axiale ventilatoren die elk werden aangedreven door een 22kW-motor van WEG. De twee koeltorens produceerden luchtstromen van 214m³/s.

Voor extreme omstandigheden
De koeltorens moesten bestand zijn tegen extreme temperaturen en agressieve corrosie, zoals de modellen geïnstalleerd in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze in Sochi zouden worden blootgesteld aan temperaturen van -20˚C, terwijl bijvoorbeeld de torens in het Midden-Oosten temperaturen van +50˚C te verwerken krijgen.

De situatie binnen in de torens was nog moeilijker, met extreme temperaturen en een relatieve vochtigheid van 100% waardoor de omgeving nog agressiever werd. Bij het AT-bereik werd een langdurige corrosiebescherming gegarandeerd door gebruik te maken van een dikwandige, cilindervormige en thermisch verzinkte stalen behuizing.

Deze gegalvaniseerde stalen constructie biedt weerstand aan de zwaarste omgevings- en werkingsvoorwaarden.

Gecertificeerd zijn voor de GOST-normen
Evapco koos voor motoren van WEG om de ventilatoren in hun koeltorens aan te drijven, ten dele omdat WEG door hen wordt erkend als internationaal goedgekeurde merknaam en ze bijgevolg hun producten als standaard gebruikten.

Maar ook de bekwaamheid van WEG om de speciale designvereisten van Evapco te begrijpen en hun flexibiliteit om op deze eisen in te spelen, waren belangrijk.

Met een anticorrosieve coating en milieuvriendelijke behuizingen moesten de producten van WEG voldoen aan de koeltorenspecificaties van Evapco voor motoren en tegelijk gecertificeerd zijn voor de GOST-normen van de Russische staat.

'We hadden weinig of geen hulp nodig van WEG tijdens de opbouw van het project', aldus Rob Vandenboer, Productmanager bij Evapco Europa.

'De door hen afgeleverde motoren waren perfect voorbereid voor de job. We zijn ontzettend tevreden over de kwaliteit van de producten en de service van WEG, en we waren ook vooral verheugd over de support die we van WEG hier in België hebben gekregen. Ze leveren voor ons al vele jaren goed werk.'


Voor meer informatie:
WEG Benelux sa
Rue de l'industrie 30 D - 1400 Nivelles
Tel. +32 (0)67 88 84 20 - Fax +32 (0)67 84 17 48
info-be@weg.net - www.weg.net/be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
WEG Benelux


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.