• 19/03/2014

Onderzoek: verband tussen reuma en hart- en vaatziekten

Patiënten met reumatoïde artritis hadden circa 50% meer last van hart- en vaatziekten, met relatief vaak een fatale afloop, ten opzichte van gezonde leeftijdsgenoten van hetzelfde geslacht.

Trefwoorden: #hart- en vaatziekten, #reuma, #reumatoïde artritis, #Universiteit Twente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Inger Meek van de Universiteit Twente deed onderzoek naar meerdere vormen van reuma en de kans op hart- en vaatziekten. Vooral patiënten met jicht hebben een hoog risicoprofiel op hart- en vaatziekten.

In vergelijking met de rest van de bevolking zijn er meer risico’s op hart- en vaatziekten bij patiënten met een reumatische ziekte, niet alleen bij patiënten met reumatoïde artritis, zoals historisch onderzoek uitwijst.

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam en er ontstaan gewrichtsontstekingen. Uit het onderzoek van Meek in een groep patiënten met verschillende reumatische ziekten blijkt dat het risicoprofiel van jicht patiënten het meest ongunstig is op alle onderzochte risicofactoren.

Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Dit komt doordat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt, waardoor urinezuur zich ophoopt.

Tevens blijkt een continu gebruik van ibuprofen als pijnbestrijding niet veel goed te doen voor de risico’s op hart- en vaatziekten. Daarentegen is het risico voor patiënten met reumatoïde artritis juist lager als zij behandeld worden met het geneesmiddel methotrexaat.

En in tegenstelling tot de huidige richtlijnen dient het middel naproxen (ontstekingsremmende pijnstiller) vermeden te worden bij risicopatiënten die tevens aspirine gebruiken ter voorkoming van een hartinfarct. “Uit onze studie blijkt dat de combinatie van naproxen met aspirine tot verlies leidt van het anti stollend effect van aspirine.”

De data voor het onderzoek van Meek is afkomstig uit het cohort Arthritis Center Twente CardioVascular Disease (ACT-CVD). Sinds 2009 worden patiënten van het ReumaCentrum Twente gescreend op risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

De resultaten van deze screening zijn in geanonimiseerde vorm opgeslagen in een database en patiënten worden periodiek gevolgd voor het optreden van nieuwe hart- en vaatziekten en overlijden.

Drie jaar na de screening was de kans op het krijgen van een eerste hart- of vaatziekte voor reumatoïde artritis patiënten uit het ACT-CVD cohort niet toegenomen ten opzichte van artrose patiënten, waar dit in historische cohorten wel het geval was.

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Het aandeel hart- en vaatziekten met een dodelijke afloop was 6.9% in het ACT-CVD cohort, een duidelijke daling ten opzichte van 52.9% dodelijke afloop in een vergelijkbaar cohort met hogere ziekteactiviteit uit 1998.


(bron: Universiteit Twente, foto: Wikipedia - CDC/Dr. Edwin P. Ewing, Jr., een door reuma aangetast hart)

ACHTERGROND
Na haar promotie (21 maart) vertrekt Inger Meek, tevens voorzitter van de Stichting ReumaRun, met vier patiënten naar Parijs op de fiets. De eindbestemming betreft een Europees reumacongres. Elk jaar reist Meek met een groepje patiënten en collega Nancy ter Avest-Schotmeijer op de fiets naar het congres.
“We willen patiënten het positieve laten ervaren van met elkaar bewegen. Een gezamenlijke uitdaging draagt daar aan bij.” Meek organiseert ook sportieve activiteiten voor kinderen met reuma.