• 24/03/2014

Zaans Medisch Centrum, Vitaal ZorgVast en BAM gaan samenwerken

Zaans Medisch Centrum, Vitaal ZorgVast hebben een DBMO-overeenkomt gesloten met BAM voor de realisering en onderhoud van de nieuwbouw van het Zaans Medisch Centrum.

Trefwoorden: #BAM, #build, #DBMO, #design, #maintain and operate, #Vitaal ZorgVast, #Zaans Medisch Centrum

Lees verder

Nieuws

( Foto: Koninklijke BAM Groep )

ENGINEERINGNET.NL - De design, build, maintain and operate (DBMO)-overeenkomst heeft betrekking op het technisch ontwerp, het bouwen en het beschikbaar houden van het nieuwe ziekenhuis gedurende een periode van 25 jaar. BAM neemt tevens de verantwoordelijkheid op zich voor de levering van onder meer energie.

BAM start midden augustus 2014 met de bouw en half augustus 2016 moet het nieuwe ziekenhuis met een vloeroppervlakte van circa 40.000 m² afgewerkt zijn. De contractwaarde voor ontwerp en bouw bedraagt circa € 90 miljoen. Met het onderhoud is voor de gehele periode van 25 jaar ongeveer € 150 miljoen gemoeid.

Ondanks de economische crisis en de strikte voorwaarden van banken voor financiering van nieuwe ziekenhuizen is het Zaans Medisch Centrum erin geslaagd nieuwbouw te realiseren.

Door een alliantie aan te gaan konden risico’s worden gedeeld worden en werd de basis gelegd voor solide bedrijfsvoering. De financiering van het nieuwe ziekenhuis wordt verzorgd door Rabobank en BNG. Met Achmea zijn afspraken gemaakt over het zorgaanbod.

Het huidige Zaans Medisch Centrum maakt al gebruik van de lean-werkwijze, maar de nieuwbouw wordt het eerste Nederlandse ziekenhuis dat wordt ontworpen vanuit de lean-managementfilosofie. Lean wil zeggen de processen in het nieuwe ziekenhuis zo doelmatig en patiëntgericht mogelijk worden ingericht, waardoor verspilling wordt voorkomen.

Het ontwerp van het nieuwe Zaans Medisch Centrum is van de hand van Mecanoo en onderscheidt zich door het Lean Hospital Design en de helende omgeving. Ingenieursbureau Linssen is verantwoordelijk voor het ontwerp van de ziekenhuisinstallaties. BAM Advies & Engineering verzorgt de bouwkundige uitwerking en het constructieontwerp.

Het nieuwe Zaans Medisch Centrum komt op het terrein van het oude ziekenhuis in Zaandam en zal aansluiten op een zorgboulevard en parkeergarage. Omdat het huidige ziekenhuis volledig operationeel blijft, verrijst de nieuwbouw op de plek van de oude parkeerplaats. Begin januari is BAM gestart met de bouw van een nieuwe parkeergarage.


(Guy Leysen)

Op de foto (vlnr.):
Arthur Notermans, lid Raad van Bestuur ZMC, Marc de Vreede, directielid BAM Utiliteitsbouw, Machteld Braunius, adjunct-directeur Vitaal ZorgVast, Rob Dillmann, voorzitter Raad van Bestuur ZMC, Alex van Reeuwijk, Alliantiedirecteur Zaans Medisch Centrum/Vitaal ZorgVast.