• 24/03/2014

UGent-onderzoekers bouwen neuraal netwerk in hardware

Onderzoekers aan Universiteit Gent bouwen hardwarematig neuraal netwerk van 16 nodes op siliconen fotonicachip dat beperkte vorm van spraakherkenning kan uitvoeren.

Trefwoorden: #bphot, #chip, #fotonica, #ICT, #neuraal, #neuraal netwerk, #onderzoek, #photonics, #research, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: UGent, het neurale netwerk )

ENGINEERINGNET.BE - In een recente publicatie in Nature Communications rapporteren onderzoekers van de Universiteit Gent over een nieuwe techniek om aan optische informatieverwerking te doen op een chip, gebruik makend van technieken geïnspireerd door de manier waarop ons brein werkt.

Hoewel neurale netwerken reeds in het verleden gebruikt zijn voor patroonherkenning - zoals spraak- en beeldherkenning – verliep dat tot nu meestal via software op een traditionele computer.

Wat de UGent-onderzoekers thans bereikt hebben, is hardwarematig een klein neuraal netwerk met 16 knooppunten te bouwen op basis van een siliconen fotonicachip.

Een dergelijke chip wordt gemaakt met dezelfde technologie als traditionele computerchips, maar gebruikt licht in plaats van elektriciteit als de informatiedrager. Deze aanpak heeft veel voordelen, onder meer naar het potentieel voor hoge snelheid in combinatie met een laag vermogenverbruik.

De wetenschappers toonden experimenteel aan dat eenzelfde chip gebruikt kan worden voor een diverse waaier van taken, zoals berekeningen met geheugen op een bitstroom en zgn. ‘header recognition’ (relevant in telecomnetwerken: de header is een adres die aangeeft naar waar de gegevens verstuurd moeten worden).

Bovendien hebben simulaties aangetoond dat dezelfde chip een beperkte vorm van spraakherkenning kan uitvoeren, namelijk het herkennen van indivivuele gesproken cijfers (‘een’, ‘twee’, ...).

Dit onderzoek gebeurde in een samenwerking tussen leden van de Photonics Research Group van de vakgroep Informatietechnologie (P. Bienstman) en het Reservoir Lab van de vakgroep Electronica en Informatiesystemen (J. Dambre, B. Schrauwen).


(Bert Belmans)