Duitse DHL onderzoekt nu ook inzet drones (+video)

Verschillende bezorgbedrijven of webwinkels testen of de inzet van drones mogelijk is om het bezorgen van pakketten te versnellen.

Trefwoorden: #Amazon, #DHL, #drones, #pakketbezorging, #PostNL

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Youtube - DHL )

ENGINEERINGNET- Onlangs testte het Duitse bezorgbedrijf DHL in hoeverre een drone in staat is om een pakje te bezorgen.

Het zette daarvoor een mini-helikopter in om vanaf een apotheek in Bonn een pakje medicijnen te vervoeren naar het hoofdkantoor van DHL aan de andere kant van de rivier de Rijn.

De door DHL ontwikkelde drone kan maximaal 3 kilo vervoeren en kostte 40.000 euro. De maximale hoogte waarop het toestel mag vliegen is 100 meter. Voor de testvlucht was toestemming nodig van de Duitse autoriteiten.

DHL ziet kansen om drones in te zetten voor het met spoed bezorgen van spullen naar moeilijk bereikbare locaties, zoals rampgebieden. Of voor heel specifieke diensten, zoals het versturen van IT-onderdelen naar boorplatforms op zee. Het bedrijf heeft nog geen concrete plannen hiervoor.

Het Nederlandse PostNL nam anderhalf jaar geleden softwarebedrijf Marvia over, een online toepassing waarmee klanten digitaal printmateriaal kunnen produceren. Marvia gaat ook innovatieve ideeën uitwerken voor het postbedrijf, zoals het bezorgen per drone. Zij maken voor PostNL een overzicht van de mogelijkheden die drones het bedrijf kunnen bieden.

Ook werkt Marvia aan het project Mastering Movements, waarbij klanten kunnen aangeven waar en wanneer ze pakketjes willen ontvangen.

Amazon is al een tijd bezig met de ontwikkeling van de dienst Prime Air, waarmee het pakketten binnen dertig minuten bij de klant wil bezorgen. Het bedrijf wil vanaf 2015 met deze service van start gaan in de Verenigde Staten. In China worden pakketten al per drone bezorgd.

Ondertussen maakt de Nederlandse politie al wel gebruik van drones voor verkeerscontroles.