Voertuigindustrie ziet kansen in Chinese investeerders

Technologiefederatie Agoria wil het staatsbezoek van Xi Jinping aangrijpen om België te promoten als automobielregio.

Trefwoorden: #Agoria, #automobielindustrie, #Chinese president, #staatsbezoek, #Volvo Cars

Lees verder

Nieuws

ENGINEERIGNET.BE - Samen met het Belgische vorstenpaar bezocht de Chinese president Xi Jinping o.a. de productievestiging van Volvo Car in Gent.

Dit hoge bezoek, in aanwezigheid van Li Shufu (Voorzitter) en Håkan Samuelsson (CEO), onderstreept immers duidelijk het belang van de Belgische productievestiging en haar talrijke toeleveranciers binnen de Volvo Car Group.

Bert Mons, directeur van de business community Transport Systems & Solutions van technologiefederatie Agoria, wijst erop dat ons land sterke troeven in handen heeft om zich nog nadrukkelijker te profileren als automobielregio.

Mons: “Chinese automotive bedrijven zoeken volop een toegangspoort tot Europa en de wereld; aan ons om te gaan voor langdurige partnerships en onze expertise te delen met die bedrijven enerzijds en zo ook nog intensiever de Chinese afzetmarkt zelf te bedienen anderzijds.”

De komst van Xi Jinping naar ons land is historisch. Het is immers al 27 jaar geleden dat een Chinese president ons land bezocht.

“Dit bezoek is dan ook een bijzondere gelegenheid om de Belgische handelsrelaties met China te versterken en onze voertuigindustrie nog eens expliciet in de kijker te zetten,” aldus Bert Mons.

Agoria wijst erop dat reeds heel wat Belgische voertuigbedrijven en technologieproviders met belangrijke investeringen aanwezig zijn in China, waar hun expertise overigens in hoog aanzien staat.

Concrete voorbeelden van deze wereldspelers zijn o.a. Bekaert (o.m. staaldraad), Bosal (uitlaatsystemen), LMS International (test- en meetsystemen, simulatiesoftware), Pearl Chain (procesoptimalisatie software), Punch Powertrain (aandrijfsystemen) en Umicore (batterijtechnologie, milieusystemen).

Daarnaast zit ook de export van road vehicles van België naar China sterk in de lift. Het totaalcijfer is gestegen van 297 miljoen euro in 2010 naar 1,187 miljard euro in 2013.

Dat hoge exportcijfer is in belangrijke mate toe te schrijven aan Volvo Car in Gent, en net dat bedrijf zal de Chinese president Xi Jinping tijdens zijn aanwezigheid in ons land samen met het Belgische vorstenpaar bezoeken.

Bert Mons: “Het is een mooi voorbeeld van de win-win situatie die complementaire partnerships in de praktijk opleveren. Met de overname in 2010 van Volvo Car Group kon Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd. immers een succesvolle stap zetten op wereldniveau. Maar van haar kant kan de Gentse vestiging, die vandaag de grootste productiesite van de Volvo Car Group wereldwijd is, ook in de toekomst een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de ‘manufacturing footprint’ van de Volvo Car Group & Zhejiang Geely Holding Group Co. Ltd.”

Ter gelegenheid van het Chinese staatsbezoek aan ons land lanceert Agoria dan ook een oproep aan onze beleidsmakers om, ten behoeve van onze automotive sector in België, nog assertiever en gerichter focussen op potentiële investeerders.

In ons land bevindt zich heel wat internationaal bekende knowhow rond milieuvriendelijke aandrijvingen voor voertuigen, materialen en aanverwante technologieën. Ook de site van Ford Genk, bijvoorbeeld, kan een belangrijke troef zijn bij de promotie van ons land als automobielregio.

Bert Mons: “We hopen in het bijzonder dat ons land in de komende jaren een nog grotere aantrekkingspool zal worden voor Chinese investeerders. China zal binnen afzienbare tijd immers de wereld en de wereldeconomie bepalen en zo ook de globale auto-industrie. Ons land kan de Chinese automotive industrie een unieke toegang bieden tot de Europese markt, en bij uitbreiding de wereldmarkt.”


(bron: Agoria, foto: Volvo Cars)

Enkele kerncijfers
In West-Europees perspectief, is België de derde exporteur van voertuigen en onderdelen (1,1 miljard euro) naar China, met name dankzij Volvo Car Gent. Enkel Duitsland (18,7 miljard euro) en het VK (4,1 miljard euro) doen het nog beter.

De export van de voertuigindustrie is goed voor 18% van de volledige export (7,29 miljard euro) van ons land naar China. Omgekeerd bedraagt het aandeel van de Belgische voertuigindustrie in de invoer vanuit China 3%, op een totale invoer van België uit China ter waarde van 13,05 miljard euro.



/em>