Elia: ’zonder stilgelegde kerncentrales volgende winter mogelijk tekorten’

"Volgende weken komt bevoorradingszekerheid van het land niet in gevaar, maar situatie kan potentieel ernstig worden als Doel 3 en Tihange 2 niet heropstarten", laat Elia officieel weten.

Trefwoorden: #doel 3, #economie, #electrabel, #elia, #energie, #fanc, #kerncentrale, #nucleair, #tihange, #tihange 2

Lees verder

Nieuws

( Foto: Electrabel, kerncentrale Tihange )

ENGINEERINGNET.BE - Op dinsdag 25 maart zijn kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 voortijdig stilgelegd, nadat uit onderzoek aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol gebleken was dat bepaalde mechanische testen (breuktaaiheid) niet beantwoordden aan de vooropgestelde verwachtingen (pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan).

Wanneer de reactoren opnieuw opstarten, is nog niet duidelijk. Het stilleggen geldt voor een niet-nader bepaalde termijn, en de heropstart hangt af van de resultaten van de bijkomende proeven. Bovendien moet de nucleaire waakhond FANC op basis van de nieuwe testresultaten eerst zijn fiat geven.

2.000MW minder aan productiecapaciteit heeft uiteraard gevolgen voor het operationeel evenwicht op het net, een materie waarvoor niet de energieproducenten, maar de transmissienetbeheerder Elia verantwoordelijk is.

Voor de volgende weken laat de beheerder weten dat de bevoorradingszekerheid in België niet direct gevaar loopt: 'Het verlies van de twee eenheden wordt opgevangen door de met de buurlanden gekoppelde dagmarkt'.

'De marktpartijen benutten quasi volledig de beschikbare importcapaciteit, met maximale inzet van de dwarsregeltransformatoren aan de grens om de fluxen te regelen. Het evenwicht op het net wordt eveneens gehandhaafd via de opstart van verschillende centrales in eigen land.'

Voor de langere termijn is Elia minder optimistisch, maar kan het nog geen risico's inschatten, vermits 'deze analyses nog volop gaande zijn'.

Wel geeft de beheerder mee dat bij het niet opnieuw opstarten van de twee reactoren de winter van 2014-2015 'potentieel ernstig zou kunnen worden'.

Elia baseert zich daarvoor naar eigen zeggen op de recente en aangekondigde sluitingen van bepaalde gascentrales en de uitstap van Doel 1 en Doel 2 in februari en oktober 2015.

De beheerder bekijkt nu met de overheid en producenten de situatie en kondigt alvast aan 'binnenkort over de resultaten van haar analyses te zullen communiceren'.