Desso lanceert collectie vloerkleden van afval op prestigieuze designbeurs

Dit gerenommeerde bedrijf introduceert met designduo rENs een nieuwe collectie tapijten die bestaat uit met de hand rood geverfde oude exemplaren als symbool tegen de wegwerpmaatschappij.

Trefwoorden: #Desso, #hybride natuurgrassystemen, #kunstgras, #prestigieuze designbeurs, #tapijten, #tapijttegels, #vloerkleden van afval

Lees verder

Nieuws

( Foto: Desso )

ENGINEERINGNET.NL - Het in Waalwijk gevestigde maar internationaal opererende bedrijf Desso produceert tapijten, tapijttegels, kunstgras en hybride natuurgrassystemen. Het bedrijf trekt al jarenlang veel aandacht met hun ver doorgevoerde beleid op het gebied van duurzaamheid.

Desso introduceert nu, samen met het Nederlandse design duo rENs, de vloerkledencollectie 're-vive' tijdens de internationale meubelbeurs in Milaan, een jaarlijkse bijeenkomst van de internationale crème de la crème op het gebied van design. Deze 'Salone Internationale del Mobile' wordt van 8 tot 13 april gehouden.

Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren van rENs hebben voor Desso een creatief concept ontwikkeld om van oude tapijten een nieuw tapijt te maken door deze samen te voegen en met de hand in verschillende tinten rood te verven. Zo ontstaat een uniek, handgemaakt product, om te laten zien dat restmaterialen opnieuw tot leven zijn te brengen.

De kleur rood heeft een dubbele betekenis: het geeft een signaal dat er vandaag de dag teveel onnodig verspild wordt. In een wereld met beperkte bronnen, is het noodzakelijk om op een andere manier na te denken over wat er vernietigd wordt en hoe de levensduur van materialen verlengd kan worden.

rENs zal tijdens de meubelbeurs in Milaan een demonstratie van het handmatige verfproces geven, waardoor live te zien is hoe de talrijke kleurvariaties ontstaan door de interactie van de verschillende garens met de rode verfstoffen.

Sinds 2008 baseert Desso hun productiemethoden op de Cradle to Cradle-filosofie. Dit is gericht op vijf punten: gezonde materialen, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie, waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Dit heeft geleid tot diverse innovaties, zoals de ontwikkeling van het gepatenteerde DESSO AirMaster tapijt dat leidt tot een acht keer lagere fijnstofconcentratie in de lucht, in vergelijking met harde vloeren.

Onlangs kondigde het bedrijf ook aan deel te nemen aan het project 'Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear'. Dit initiatief is gericht op verwerking van plastic afval uit zee, met name van visnetten, tot ECONYL-garen, dat gebruikt wordt voor nieuwe Desso-tapijten.

Desso haalt meer dan de helft van de totale omzet uit tapijten voor de zakelijke markt, bestemd voor kantoren, bankgebouwen, winkels, openbare gebouwen, scholen, universiteiten en zorgcentra. Klanten zijn onder andere ABN AMRO, Rabobank, Akzo Nobel, Ministerie van Veiligheid en Justitie, KPMG, PWC, Deloitte, Allianz, Canon, EDF, HSBC, Porsche, Procter & Gamble, SNCF en Nestlé.

Het bijna 80 jaar bestaande bedrijf is actief in meer dan 100 landen en heeft twee fabrieken en een groot distributiecentrum in Europa.


.