Spoedopdracht in haven van Port Said voor TCS in Houthalen

Dit is Belgisch. Constructiebedrijf TCS repareert in enkele maanden 1.650 ton wegende kraan in haven van Port Said. 'Dit soort spoedreparaties is technisch zeer complex"

Trefwoorden: #constructie, #kraan, #maintenance, #onderhoud, #port said, #tcs, #techniek, #timmers

Lees verder

Nieuws

( Foto: TCS )

ENGINEERINGNET.BE – Eind vorig jaar werd een 1.650 ton wegende kraan in de haven van Port Said aangevaren door een containerschip dat in moeilijkheden raakte bij het aanmeren aan de kade.

Daarbij werden het kraanrijsysteem (crane bogies) en een deel van de draagstructuur zwaar beschadigd. De kraan werd onmiddellijk gestut tegen instortingsgevaar.

De interventieservice voor dergelijke noodgevallen is zeer complex en arbeidsintensief. Uiteindelijk sleepte het Vlaamse constructiebedrijf TCS de reparatieopdracht in de wacht.

Momenteel sis de turnkey-opdracht volop in uitvoering, meldt de firma: "Onze ingenieurs stelden meteen een planning op met garantie op oplevering tegen juli 2014." De stukken worden in eigen atelier gemaakt, en als alles goed gaat, worden ze al in mei naar Port Said verscheept.

De reparatie ter plaatse wordt deels met lokale werkkrachten uitgevoerd en zal 14 weken in beslag nemen.

Eerst wordt de 126 meter hoge kraan van 1.650 ton langzaam verplaatst naar de herstelwerkplaats enkele honderden meters achter de kade. Dit back-and-side-slipping gebeurt met behulp van een glijsysteem dat speciaal ontworpen is om dergelijke zware lasten te transporteren.

Daarna worden de beschadigde delen ontmanteld, wordt de kraan verstevigd rechtgezet en worden de vervangstukken geïnstalleerd.

Tenslotte wordt de kraan naar haar oorspronkelijke positie teruggebracht, gekeurd en in gebruik genomen.