Primeur: nieuw type gasturbine op Limburgse stortplaats

Afvalverwerkingsbedrijf Attero gebruikt als eerste ter wereld op commerciële basis een turbine die stroom en warmte produceert uit gas met een heel laag methaangehalte.

Trefwoorden: #afvalverwerkingsbedrijf, #Attero, #gasturbine, #stortplaats

Lees verder

nieuws

( Foto: Attero )

ENGINEERINGNET.NL - Conventionele gasturbines werken niet meer op gas met een methaangehalte van minder dan 30%.

Het nieuwe type gasturbine, dat ontwikkeld is door het Amerikaanse bedrijf Ener-Core, is echter in staat om gas met een methaangehalte van 1,5% nog te gebruiken om warmte en stroom op te wekken.

Attero gaat als eerste ter wereld deze gasturbine commercieel exploiteren, hoewel er in Amerika al twee installaties op niet-commerciële basis draaien. De turbine, met de naam 'Flex Powerstation FP 250', is geplaatst op de voormalige stortplaats van Attero in het Limburgse Schinnen.

De turbine heeft een vermogen van 250kW waarmee het gas afkomstig uit de vuilnisbelt omzet in warmte en stroom. Dit gebeurt op basis van een thermisch oxidatieproces, waarbij genoeg warmte vrijkomt voor de aandrijving van de turbine. Groot voordeel van dit type gasturbine is dat daarbij nauwelijks stikstofoxiden vrijkomen.

Affakkelen van gas bij vuilnisbelten is nu niet meer nodig, omdat ook gas van slechte kwaliteit ingezet kan worden door gebruik te maken van deze nieuwe gasturbine.

De stortplaats in Schinnen heeft voldoende gas om nog minimaal tien jaar energie mee op te wekken. In de komende maand worden er nog diverse testen uitgevoerd. Vanaf mei moet de installatie in productie genomen worden. De Nederlandse vertegenwoordiger van Ener-Core, EECT-turbomachinery, heeft de plaatsing verzorgd.

Attero verwerkt op 15 locaties in Nederland jaarlijks ongeveer 3,4 miljoen ton afval. Het bedrijf overweegt ook bij andere stortplaatsen deze gasturbines toe te passen, als de testen met de nieuwe turbine positief uitvallen.