Eerste steenlegging nieuwe fabriek voor warmtewisselaars in Hamont

Nieuwe productievestiging in Hamont is goed voor 10.500m² aan ateliers en moet VDL's ambitie ondersteunen om een van modernste productiebedrijven van warmtewisselaars in Europa worden.

Trefwoorden: #economie, #hamont, #klima, #kris peeters, #schuurmans, #VDL, #vdl klima, #warmtewisselaar

Lees verder

Nieuws

( Foto: VDL, vlnr Theo Schuurmans, Wim van der Leegte en Kris Peeters )

ENGINEERINGNET.BE – Begin van deze week is de VDL-groep van start gegaan met de bouw van zijn nieuwe fabriek in Hamont. De eerste steenlegging gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Theo Schuurmans van Hamont-Achel, de president-directeur van de VDL-groep Wim van der Leegte, en Vlaamse minister-president Kris Peeters.

Klima Warmtetechniek in de deelgemeente Achel is een belangrijke productievestiging voor de Nederlandse groep en heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei gekend, zodat uitbreiding zich opdrong. Dat was mogelijk doordat de gemeente in Hamont een perceel van 1,8 hectare wilde verkopen aan het bedrijf.

In totaal wordt het pand 12.500m² groot, waarvan 10.500m² bedrijfsoppervlakte en 2.000m² voor kantoren en kantine. De planning is dat de verhuis van Achel naar Hamont in het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvindt. De tijdelijke lasafdeling in Overpelt zal naar verluidt eerder overgaan.

VDL besteedt in het nieuwe pand veel aandacht aan duurzaamheid. Zo zal er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van warmte en koude opslag in de bodem. Hiervoor zullen er 21 bronnen geslagen worden. Daarnaast wordt overal LED-verlichting toegepast die daglichtafhankelijk geregeld wordt.

Ook bij het installeren van de productielijn zullen er aanpassingen worden gedaan met het oog op minder materiaalgebruik, minder energieverbruik en minder belasting voor het milieu.

De omvang van de investering geeft VDL niet vrij.


ACHTERGROND
Klima ontwerpt en produceert al sinds 1908 warmtewisselaars en ventilatoren. Eerst in Eindhoven en door een tekort aan arbeidskrachten sinds 1963 ook in Achel. In 1998 nam de Nederlandse VDL-groep Klima over, later gevolgd door overnames van nog twee andere constructeurs. De hele groep productiebedrijven van warmtewisselaars telt vandaag Klima in Eindhoven (104 medewerkers), Klima Warmtetechniek in Achel (79), Klima France in Lille (11), KTI in Mol (92) en Delmas in Berlijn (59).