10 miljoen Vlaamse steun voor warmtenetwerk Linkerscheldeoever

Voor de aanleg van een warmtenetwerk op de Antwerpse Linker­schelde­oever, krijgen 6 bedrijven 10 miljoen strategische ecologiesteun van de Vlaamse regering.

Trefwoorden: #Ashland, #De Neef Chemical Processing, #duurzame energie, #energierecuperatie, #Kris Peeters, #Lanxess, #Monument Chemical, #Vlaanderen, #waaslandhaven, #warmtenetwerk

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikipedia, luchtfoto Waaslandhaven )

ENGINEERINGNET.BE - De bedrijven Ashland, Monument Chemical, De Neef Chemical Processing en Lanxess, gaan een samen warmtenetwerk uitbouwen, waardoor ze voor hun productieproces warmte kunnen gebruiken van de verbrandingsinstallaties van Indaver en Sleco.

Warmte is een zeer duurzame energiebron, waardoor de bedrijven bovendien minder primaire brandstoffen hoeven te gebruiken. essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, ondersteunt het project, net als De Maatschappij Linkerscheldeoever, de beheerder van de terreinen.

De zes betrokken bedrijven krijgen samen 10 miljoen strategische ecologiesteun van de Vlaamse regering om het project te realiseren.

Door een warmtenetwerk aan te leggen kunnen de bedrijven hun gasboilers grotendeels uitschakelen en de warmte van Indaver en Sleco naar eigen behoefte aanwenden. De bedrijven die op het warmtenetwerk aansluiten, zullen zich engageren om zeker gedurende 10 jaar maximaal warmte af te nemen via het warmtenetwerk.

De hoeveelheid energie die Indaver en Sleco nu al via de stoomleiding aan buurbedrijven levert, komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van 170.000 gezinnen.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen: “Het project is een pluspunt zowel op ecologisch vlak door een daling van de CO2-uitstoot als op economisch vlak door een bijkomende energiebevoorradingsmogelijkheid voor onze energie-intensieve industrie.”

Het nieuwe warmtenet zal bestaan uit een stoomleiding met stoom op 400°C en 40 bar en een condensaatleiding voor terugloop van het warm water. De aan te leggen leiding zal, heen en terug, in totaal 8 km zijn. De totale investeringskosten zullen meer dan 25 miljoen euro bedragen. De Vlaamse regering kent 10 miljoen euro steun toe aan de bedrijven voor de aanleg van het warmtenetwerk.

Vlaams minister-president Kris Peeters: “Dit ambitieuze project zorgt voor een duurzamere energievoorziening in de Waaslandhaven en verankert de chemische industrie in deze regio. Dit is een voorbeeld van een verstandige groene investering. Het project gaat een bijzondere impact op de Vlaamse economie hebben.”