Air Products start derde luchtscheidingsinstallatie in Gentse haven op

Air Products huldigt in Gent gloednieuwe luchtscheidingsinstallatie in. 'ASU4' zal zuurstof, stikstof en argon produceren voor 'Tonnage Gases'-klanten in Vlaanderen en zuiden van Nederland.

Trefwoorden: #air products, #arcelormittal, #argon, #ASU4, #Daan Schalck, #economie, #gas, #sidmar, #stikstof ASU, #tonnage gases, #zuurstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Air Products, vlnr: Ivo bols, Daan Schalck en Mathias Declercq )

ENGINEERINGNET - Air Products heeft zijn derde luchtscheidingsinstallatie – 'ASU4' – in gebruik genomen. De installatie met een capaciteit van zo’n 2000 ton per dag, is onderdeel van een Europees netwerk van productiefabrieken in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk.

De afname van de gassen - zuurstof, stikstof en argon - was al gedeeltelijk verzekerd nog voor de fabriek op de 'tekentafel' kwam: er is een directe pijplijn naar staalbedrijf ArcelorMittal Gent, waarmee de leverancier overigens sinds zowat 50 jaar een commerciële relatie heeft.

Daarnaast zal de overige capaciteit via het bestaande leidingstelsel naar andere 'Tonnage Gases'-klanten in Gent, de Vlaamse regio en andere afnemers in het noorden van Frankrijk en het zuiden van Nederland gepompt worden.

De nieuwe ASU maakt gebruik van geavanceerde scheidings- en fluidiseringstechnologie en biedt het hoogste niveau van energie-efficiëntie dat vandaag bereikbaar is . De technieken in kwestie zijn door Air Products zelf ontwikkeld via R&D-investeringen die jaarlijks 134 miljoen dollar kosten.

“Air Products is al bijna 50 jaar actief in de haven van Gent via een bedrijf dat oorspronkelijk de naam Sidmar droeg. Het is een hele eer om deze derde installatie van Air Products te mogen inhuldigen en om deel te mogen uitmaken van de verdere ontwikkeling van het bedrijf”, vertelt Daan Schalck, CEO van het Havenbedrijf Gent.

"Deze derde ASU in de haven van Gent geeft ons de mogelijkheid om onze goede relatie met ArcelorMittal voort te zetten. Bovendien kunnen we zo antwoord bieden op de toenemende vraag van lokale bedrijven op gebied van Tonnage en Merchant Gases”, aldus Ivo Bols, General Manager European Merchant Gases bij Air Products.

Welk bedrag met de bouw van ASU4 gemoeid was, werd niet vrijgegeven.


ACHTERGROND
Air Products levert atmosferische gassen, proces- en speciale gassen,
performance materialen en equipment. In België geschikt het bedrijf over drie luchtscheidingsfabrieken in Gent; een vul-, verpakkings- en stockeercentrum voor industriële, medische en specialiteitsgassen, en een Europees centrum voor opslag, zuivering en verdeling van zowel vloeibare als gasvormige helium in Vilvoorde; en een laboratorium voor specialiteitsgassen in Keumiée.