Nieuwe productie-infrastructuur bij Ieperband zal 4,12 miljoen euro kosten

Bergobelt/Ieperband gaat 4,12 mio investeren in implementatie van productieproces voor nieuw type veiligheidsgordel. Picanol, Meerschaert en een Duitse machinebouwer ontwikkelden mee.

Trefwoorden: #banen, #bergobelt, #economie, #gordel, #ieperband, #investeren, #jobs, #meerschaert, #picanol, #textiel, #weefband

Lees verder

Nieuws

( Foto: Berger )

ENGINEERINGNET.BE – Ieperband, de Vlaamse vestiging van de Duitse Berger Group, gaat 4,12 miljoen euro investeren in productie-installaties voor de nieuwe veiligheidsgordel 'Bergobelt', zo meldt het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters. Goed voor 32 nieuwe jobs.

Bergobelt is intussen een afzonderlijke nv, en werd door de Duitse Berger-groep - een producent van autoveiligheidsgordels met vestigingen in België, Duitsland, Spanje en China – los van Ieperband speciaal opgericht om de nieuwe gordel te ontwikkelen en te produceren.

Het gaat meer bepaald om de combinatie van een gordel en een airbag, bestemd voor de achterzetels van auto’s. Het bedrijf heeft een patent op dit nieuwe type gordel, maar zou tot 2015 een exclusief leveringscontract met Mercedes hebben.

Berger ontwikkelde de nieuwe technologie voor de gordel en het concept van de bijhorende productie-installaties niet op zijn eentje. Zo werkte het bijvoorbeeld samen met het Vlaamse Picanol voor het concept van een speciaal type weefgetouw (de onderbouw) en deed ook beroep op de machinebouwer Meerschaert G.R.J. in Kuurne.

Verder besteedden ze de opdracht voor het ontwerp en de bouw van een milieuvriendelijker strijkmachine uit aan een niet nader genoemde Duitse machinebouwer.

De Vlaamse regering van zijn kant trekt voor 10% van de 4,12 miljoen aan investeringssteun uit: 8% basissteun en 2% voor de verwachte nieuwe tewerkstelling van 32 mensen.


ACHTERGROND
Het Duitse Berger Group ontstond in 1987 uit een fusie van Ieperband nv en Elastic Berger GmbH, ook een weefbandproducent, met vestigingen in Duitsland, Ierland en Spanje. De Ieperse vestiging staat als verfspecialist en grootste productiecentrum van de groep in voor een productie van zowat 70.000 kilometer weefband per jaar.