Vlaamse LayerWise krijgt rode loper naar R&D-laboratoria van GE uitgerold

Vlaamse 3D-printspecialisten blijven internationaal furore maken. Nu wordt Layerwise door General Electric gelauwerd als innovatieve denker voor de gezondheidszorg. Een 'game changer' dus

Trefwoorden: #additieve fabricage, #additive manufacturing, #esa, #fabricage, #general electric, #layerwise, #melotte, #nase, #productie, #quest, #techniek, #technologie

Lees verder

Techniek

( Foto: General Electric )

ENGINEERINGNET.BE – De Vlaamse pioniers in Additive Manufacturing blijven blijken van internationale erkenning verzamelen. Zoals Melotte de deuren van NASA wijd zag opengaan (pc- en tabletgebruikers: zie leestips onderaan over Zwartste Zwart), krijgt collega-bedrijf Layerwise nu de rode loper uitgerold naar de laboratoria van Amerikaans gigant General Electric.

Waarover gaat het? General Electric daagde datawetenschappers, universiteiten, start-ups en gevestigde bedrijven wereldwijd uit om via analyses en geavanceerde productieprocessen op zoek te gaan naar methodes om de efficiëntie in de gezondheidszorg – wereldwijd - te verbeteren.

In de ''3D Printing Production Quest' wedstrijd moesten de deelnemers op zoek gaan naar mogelijkheden om componenten in een vuurvast metaal te fabriceren voor röntgensystemen zoals mammografie, hartkatheterisatie en computertomografie.

Vuurvaste metalen hebben een hoge dichtheid waardoor ze röntgenstraling zeer effectief blokkeren, maar zonder de milieu- en gezondheidsrisico's die het gebruik van lood met zich meebrengt. Als 3D-productiemachines erin slagen deze moeilijk bewerkbare onderdelen laagje per laagje op te bouwen, kan dat op termijn mogelijk zorgen voor betere productprestaties, hogere kwaliteit en kostenbesparingen.

Vergis u niet: de technologische oefening is verre van vrijblijvend: General Electric staat te boek als een zeer grote speler in de sector van de medische technologie en verwacht dat de wereldwijde kosten voor medische beeldvorming in 2019 zullen toegenomen zijn tot een fenomenale, jaarlijkse 35,35 miljard dollar.

Elke kostenbesparing of efficiëntieverbetering - hoe klein ook - heeft daarom een waar multiplicatoreffect voor een grote marktspeler zoals GE. Hetzelfde geldt voor de luchtvaartindustrie, niet toevallig het tweede onderdeel van de competitie.

Roland Teixeira, GE's Growth Leader Benelux, in dat verband: "Onze Quest-programma zijn precies in het leven geroepen om los te komen van de huidige productieprocessen en innovatie te versnellen. We willen de grootste denkers van deze wereld stimuleren. Door open innovatie wordt de tijd van brein tot markt versneld."

Als winnaars kwamen uiteindelijk het Belgische LayerWise, het Duitse EOS en het Oostenrijkse Plansee SE Innovation Services uit de bus.

Ook EOS is geen onbekende: dat bedrijf leverde bijvoorbeeld al diverse productiemachines aan de R&D-laboratoria van de turbine-afdeling van de Duitse engineeringgroep Siemens (zoals u in het print Engineeringnet Magazine van mei 2014 uitgebreid kunt lezen).

De drie winnaars ontvangen elk 50.000 dollar, maar veel, veel belangrijker: ze krijgen ook de mogelijkheid om met General Electric samen te werken op het vlak van R&D. Een intellectuele kruisbestuiving waarvan de impact niet te onderschatten valt!

Peter Mercelis, Managing Director van LayerWise, over de prijs: “We krijgen nu echt greep op het transformatieproces van poeder naar vast materiaal van topkwaliteit. Deze uitslag bevestigt nogmaals dat LayerWise een wereldspeler is in het 3D printen van high-tech materialen zoals wolfraam."

Er was nog een tweede contest: ' Flight Quest', voor het ontwikkelen van oplossingen waarmee luchtvaartmaatschappijen in real time de meest efficiënte vliegroute kunnen bepalen.

Deze award ging naar Jose A. R. Fonollosa uit Spanje die er in slaagde een algoritme te ontwikkelen dat tot 12 procent efficiënter is dan bestaande datasets die momenteel tijdens vluchten worden gebruikt. Op de derde plaats prijkt een Nederlander: Willem Mestrom.


FOTO
Het prototype dat door de deelnemers aan de Quest moest gerealiseerd worden met een zeer hoge graad van precisie in een moeilijke te vormgeven, vuurvast metaal. De cijfers geven de opgelegde wanddikte weer.

ACHTERGROND
Amerikaanse ontwikkelaars van productiegerichte 3D-printing – wat in het jargon bekend staat als Additieve Fabricage – voelen zich gesterkt door de Amerikaanse overheid.
President Obama bombardeerde twee jaar geleden de technologie tot één van de R&D-speerpunten van de natie. Sindsdien hebben conglomeraten zoals Boeing en General Electric - maar ook bijvoorbeeld NASA, voor zijn toekomstige ruimtevluchten naar Mars - zich vol overgave op de ontwikkeling ervan gestort. Met in Europa ESA in hun kielzog.