• 08/05/2014

ArcelorMittal Gent herstelt scheuren in rolbruggen met Bobtail-klinkbouten

Stijn Droessaert van ArcelorMittal Gent: "Correct geplaatst in 2 seconden ondanks lastige omstandigheden. Een dergelijk installatieritme is met alle andere technieken uitgesloten."

Trefwoorden: #ArcelorMittal Gent, #Beluma, #Bobtail-klinkbouten, #rolbruggen

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Met meer dan 30 kilometer kraanbaanliggers en meer dan 240 rolbruggen, staat de site van ArcelorMittal in Gent waarschijnlijk te boek als de grootste rolbruggengebruiker in België.

De installaties bestaan uit gelaste constructies van plaat- en profielstaal met diktes tot 80 mm.

Dynamische belasting eist tol
De honderden kraanbewegingen per dag hebben uiteraard hun sporen nagelaten: op bepaalde plaatsen hebben de lassen het zwaar te verduren gekregen en verschenen er hier en daar scheuren. De kraanbaanliggers bijvoorbeeld werden tijdens hun dienstleven gemiddeld al vier miljoen keer belast, met uitschieters tot negen miljoen maal.

In het verleden trachtte men de beschadigde lassen te herstellen met een nieuwe las of met een traditionele boutmoerverbinding. Dat zijn de courante technieken, maar bij ArcelorMittal was men er niet voor 100% tevreden over.

Theorie versus praktijk: de voordelen van de Bobtail-klinkbout
Stijn Droessaert, ondersteuningsverantwoordelijke bij ArcelorMittal Gent en sinds drie jaar verantwoordelijk voor de rolbruggen, ging op zoek naar betere en vooral duurzamer oplossingen.

Na het testen van pasbouten, injectiebouten en Bobtail-klinkbouten - waarbij de testsamples ter analyse voorgelegd werden aan OCAS, het onderzoekscentrum voor aanwending van staal, voor destructieve belasting - bleek de Bobtail-klinkbout het best aan het eisenpakket tegemoet te komen.

OP DE FOTO BOVENAAN
Van links naar rechts: Rony Roegis (projectleider bij Steyaert-Heene), Koen Vander Plaetsen (zaakvoerder Vander Plaetsen Construct), en Stijn Droessaert (ondersteuningsverantwoordelijke bij ArcelorMittal Gent).


Voor meer informatie:
Beluma nv
Tragel 3, 9300 Aalst
Tel. +32 53 60 63 70
info@beluma.com - www.beluma.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Beluma


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.