8 nieuwe ’Lean and Green Award’ winnaars bekroond

Acht nieuwe bedrijven hebben de 'Lean and Green Award' uit handen van Europees parlementslid Philippe De Backer ontvangen.

Trefwoorden: #André Celis, #CB Logistics, #Chevron Lubricants, #Contraload, #Green and lean award, #GTS Container, #Havenbedrijf Gent, #Imperbel/Derbigum, #Vadesco Logistics, #VIL, #Vlaams Instituut voor de Logistiek

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Deze bedrijven startten in oktober vorig jaar, onder begeleiding van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), met het opstellen van een plan van aanpak om de CO2-uitstoot in hun transport- en logistieke activiteiten met minstens 20% te reduceren binnen een periode van vijf jaar.

De acht bedrijven zijn: André Celis, CB Logistics, Chevron Lubricants, Contraload, GTS Container, Havenbedrijf Gent, Imperbel/Derbigum en Vadesco Logistics.

De maatregelen in de plannen van aanpak zijn zeer divers: van investeren in een groener wagenpark over beter bundelen van goederen tot het vervangen van diesel heftrucks door elektrische.

Drie van de acht winnaars zetten in op een groene ‘modal shift’: Imperbel/Derbigum gaat goederen naar Italië per spoor in plaats van per truck vervoeren, Chevron laat grondstoffen leveren via binnenschip in plaats van over de weg en ook André Celis zet volop in op binnenvaart.

In december 2013 werd het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen gelauwerd. Vanaf vandaag mag ook Havenbedrijf Gent zich Lean and Green noemen. Een van hun belangrijkste maatregelen is het plan om walstroompunten op twee locaties in de haven te voorzien, gericht op binnenscheepvaart.

Sinds de start van het programma in Vlaanderen zijn er al 52 bedrijven die een haalbaar en goedgekeurd plan opmaakten om minstens 20% CO2-uitstoot te besparen in hun transport- en logistieke activiteiten.

Dit maakt van Vlaanderen, na Nederland, met voorsprong de tweede grootste Lean and Green regio.