STW investeert recordbedrag in technische wetenschap

Voor het eerst in haar bestaan, ondanks lagere overheidsinvesteringen, heeft Technologiestichting STW 100 miljoen euro geïnvesteerd in technische wetenschap.

Trefwoorden: #cofinanciering, #FOM, #overheidsinvesteringen, #STW, #subsidies, #Technologiestichting

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Technologiestichting STW kon haar budget op peil te houden, dankzij een verdubbeling aan cofinanciering door bedrijven.

Het budget van STW steeg van €91 miljoen over 2012 naar €101 miljoen vorig jaar. Ongeveer €55 miljoen kwam in 2013 van het ministerie van OCW (via de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO), €22 miljoen van het Ministerie van Economische Zaken (EZ), €10 miljoen bijdrage derden en €14 miljoen van cash cofinanciering door partners in onderzoeksprojecten.

Ter vergelijking: in 2011 bedroeg de cash cofinanciering nog €5 miljoen. De in-kind cofinanciering is overigens in de regel driemaal zo hoog, maar deze is geen onderdeel van het STW-budget.

In 2013 droeg STW meer dan ooit bij aan de topsectoren. Er kwamen bijvoorbeeld grote programma’s tot stand op het gebied van maritieme techniek, watertechnologie en high tech-materialen.

Ook startte STW langjarige publiek-private partnerships met Philips (duurzame verlichting) en met het Friese waterzuivering bedrijf Paques. Na enkele jaren daling werd het Open Technologieprogramma qua omvang op peil gehouden om opkomende technologieën en topsector-overstijgende innovatie te stimuleren.

STW sloot in 2013 opnieuw meer contracten (78) voor overdracht van wetenschappelijke kennis naar bedrijven (zoals opties en licenties). Ook nam het aantal uit STW-onderzoek nieuw gestarte bedrijven aanzienlijk toe, 16 in het afgelopen jaar.

In 2013 werd STW ISO-gecertificeerd. De stichting voldoet nu aan de norm NEN-EN-ISO 9001:2008 voor financiering en monitoring van technisch-wetenschappelijk onderzoek.

De recordinvestering van 100 miljoen zal voorlopig voor het laatst zijn. Het STW-bestuur heeft daarom de eisen voor cofinanciering voor 2014 verlaagd naar 30%, met minimaal 15% cash.

Daarmee zal het budget aan de private kant dalen, en daarmee ook het totale budget voor de technische en ingenieurswetenschappen. Wel zorgt dit voor voldoende instroom van excellente toepassingsgerichte onderzoekideeën.


(bron: STW, foto: Pixabay)