Vlaanderen investeert in energiewinning op zee

De Vlaamse Regering heeft beslist om 5 miljoen euro te investeren in het project Gen4Wave, een investeringsproject voor energiewinning op zee.

Trefwoorden: #Gen4Wave, #Ingrid Lieten, #subsidies, #UGent, #UGent wetenschapspark Greenbridge, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - Vlaanderen financiert hiermee de realisatie en opstart van een grote bassin met golf-, getij- en windgeneratie.

Vlaams Minister van Innovatie Ingrid Lieten: “Deze golftank is essentieel voor om onze internationale positie in de offshore engineering te versterken. Bovendien biedt de infrastructuur de kans aan bedrijven en overheidsinstellingen om innovatieve ontwerpen te ontwikkelen voor energiewinning op zee of kustverdediging mocht het waterpeil verder stijgen. We investeren hiermee in baanbrekend onderzoek over duurzame energiewinning uit golven, getijden en wind, waarbij we onze wetenschappers en onze bedrijven samenbrengen.”

De realisatie van de golftank is één van de pijlers van Gen4Wave, een actieplan omtrent golf- en getij-energie. Het plan werd uitgewerkt door de universiteit van Gent op vraag van Generaties, een werkgroep die Vlaanderen positioneert in het domein van hernieuwbare energie.

De golftank is een bassin van 30m x 30m en laat toe om schaalmodellen van kustwaterbouwkundige en offshore constructies, zoals havendammen, golf- en getijenergieconvertoren of offshore windturbines, te onderwerpen aan de inwerking van golven, getijstroming en wind.

Door het gedrag van de constructies op deze belastingen te meten, wordt het ontwerp van de constructies op ware grootte geoptimaliseerd.

De infrastructuur zal ingebed worden in een door de afdeling Maritieme Toegang (departement Mobiliteit en Openbare Werken) nieuw te bouwen onderzoekshallen van 190m op 90m op het UGent wetenschapspark Greenbridge te Oostende, waar het aansluiting vindt met de Haven Oostende dat zich reeds sterk profileert in het domein van offshore energie.

Het koppelt op die manier ook volledig in op de plannen van de provincie West-Vlaanderen in het kader van de Fabriek van de Toekomst Blauwe Energie.

De uitbating van de infrastructuur zal gebeuren door het partnerschap UGent, KU Leuven en Waterbouwkundig Laboratorium die ook alle drie in het project investeren, waardoor de nodige relevante spelers in het domein van schaalmodellering worden samengebracht.