Robotvoetbalteam van de TU Eindhoven wint ‘Portuguese Open’ (+video)

In de finale werden de Portugese robots verslagen met 2-1, niettegenstaande dat er door batterijproblemen robots van het Eindhovense team uitvielen.

Trefwoorden: #Portuguese Open, #Robocup, #robots, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e, #wereldkampioenschap

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - De Eindhovense robots versloegen CAMBADA uit Aveiro (Portugal), met 2-1. Door batterijproblemen vielen de robots tegen het einde van de wedstrijd een voor een uit en kregen de Portugezen open kansen.

“We hebben nog werk te verrichten willen we de Chinezen verslaan op het WK in juli in Brazilië”, laat teamcaptain en TU/e-student Robin Soetens weten.

Het scoren ging de Eindhovense robots tijdens de meeste wedstrijden makkelijk af, maar in de finale zorgde een aaneenschakeling van technische problemen voor een spannende wedstrijd.

Het wifi-netwerk van de Eindhovense robots deed het eerst niet, waardoor de wedstrijd twintig minuten later begon dan gepland. Maar de robots hadden toen wel al 20 minuten batterijtijd verbruikt, waardoor ze aan het einde van de eerste helft begonnen uit te vallen.

Toen stond gelukkig wel al 1-0 op het scorebord, na een mooie Eindhovense lobgoal. De laadtijd in de pauze bleek vervolgens te kort, waardoor ook aan het einde van de tweede helft de TU/e-robots weer een voor een uitvielen.

Ze wisten wel nog 2-0 te maken, maar Portugal kwam aan het einde terug tot 2-1 en had, met nog slechts een paar Eindhovense robots op het veld, een paar open kansen op de gelijkmaker. Maar die kwam er niet, waardoor de zege en de titel naar Eindhoven ging.

Over het gehele toernooi maakten de Eindhovense robots 45 doelpunten en ze moesten er slechts 3 incasseren. De robots voetballen volledig autonoom, zonder menselijke sturing, wedstrijden van twee keer een kwartier.

Dit jaar werden de regels voor het voetbal weer aangescherpt door de centrale RoboCup organisatie, zodat het spel attractiever wordt en deelnemers gedwongen zijn te innoveren. Vanaf dit jaar mogen teamcoaches op dode spelmomenten visuele aanwijzingen geven aan de robots, dus zonder dataverbinding, bijvoorbeeld met bordjes.

Een ander nieuw element in het spel is dat een robot van het Eindhovense team aanwijziging krijgt via een QR-code.

Verder mogen dribbels niet langer zijn dan drie meter, en moet aan elke doelpoging een balaanname voorafgaan op de helft van de tegenstander. Dit om combinatiespel te bevorderen.

Naast de driewielige robots bracht het Eindhovense team dit jaar een nieuwe, vierwielige robot mee naar het toernooi. Die speelde ongeveer een helft mee. De wielen zijn, net als bij een auto, met veren en dempers aan het chassis bevestigd.

Daardoor kan hij beter omgaan met oneffenheden in het veld, waardoor hij geschikt is voor kunstgras. Bovendien kan hij door het extra wiel meer kracht op het veld brengen, waardoor hij sneller is. In Portugal maakte de nieuwe robot zijn eerste meters.

(bron en foto: TU/e / screenshot Youtube -TechUnited)