Calyos haalt 4,5 miljoen euro op voor koeltechniek vermogenselektronica

Dit is Belgisch. Spin-off van SABCA haalt 4,5 miljoen euro op voor uitbreiding en verdere commercialisering van koeltechnologie voor industriële vermogenselektronica en HPC-datacenters.

Trefwoorden: #airbus, #alstom, #calyous, #dassault, #datacenter, #data center, #eads, #igtb, #koel, #nijvel, #safran, #thales

Lees verder

Techniek

( Foto: Calyos )

ENGINEERINGNET.BE – Calyos, in 2001 afgesplitst van SABCA, is met 40 werknemers actief in de ontwikkeling van koelsystemen en thermisch management, voornamelijk voor grote partijen in de lucht- en ruimtevaart.

Een van de belangrijkste partners van het bedrijf met een omzet van zowat 5 miljoen euro, is EADS Astrium. Andere afnemers zijn bijvoorbeeld Dassault Aviation, Thales Information Systems, Alstom, Safran Aerospace en Airbus.

De firma wil nu de stap naar de 'commerciële' markt wagen, en heeft daar naar eigen zeggen 4,5 miljoen euro voor opgehaald bij zijn eigen aandeelhouders en een niet bij naam genoemd 'family office dat zich toelegt op het verstrekken van risicokapitaal'.

Het door Calyos ontwikkelde systeem is een twee staps koeltechnologie voor vermogenselektronica (bijvoorbeeld IGTB power modules), die zowel onderhouds- als geluidsarm is en volgens de firma uitstekend presteert op het vlak van performantie en energie-efficiëntie.

Industrieel heeft Calyos al een eerste demonstratieproject achter de rug. Begin 2013 installeerde het samen met Alstom een koelsysteem op een metrostel in Parijs, en sinds begin 2014 biedt het zijn technologie commercieel aan, bijvoorbeeld om vermogenselektronica te koelen in treinstellen, windturbines, installaties en machines.

Daarnaast volgt het een andere piste, en werkt het samen met een groot fabrikant van HPC-datacenters (High Performance Computing Data Centers). Het is vooral hiervoor dat het kapitaal wordt opgehaald, 'want het gaat hier om een markt die wereldwijd jaarlijks 5 miljard dollar vertegenwoordigt'.

Nu de technologie gevalideerd is door zijn voornaamste afnemers, wil het bedrijf naar verluidt 'vanaf 2015 een aanzienlijk marktaandeel beginnen te verwerven'.