Ingenieursbarometer 2014: ingenieur katalysator Belgische economie

USG Engineering Professionals deed (opnieuw) een grootschalig onderzoek bij meer dan 2.500 professionals, toekomstige ingenieurs en bedrijven die ingenieurs tewerkstellen.

Trefwoorden: #enquête, #ingenieurs, #Ingenieursbarometer 2014; USG Engineering Professionals

Lees verder

HR

( Foto: ASML )

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Wat blijkt? Ingenieurs zijn best tevreden professionals. 78% van de ondervraagde ingenieurs is tevreden met zijn of haar job. Voor de gemiddelde beroepsbevolking is dit 67%. Bij de 'ploetermoeder'-ingenieurs - vrouwen tussen 31 en 40 - ligt dat percentage zelfs nog hoger: 85% verklaart heel tevreden te zijn met haar werk. Toch blijft engineering een mannenkwestie. Slechts 15% is vrouw.

Ondanks de hoge jobtevredenheid, zijn ingenieurs schaars. 91% van de bedrijven verwacht dat deze schaarste in de toekomst zal toenemen en 60% van de bedrijven verwacht een groei van de ingenieurspopulatie.

Desondanks doet 93% van de ingenieurs niet-vakspecifieke taken die andere teams evengoed kunnen afhandelen en schoolt slechts 23% van de bedrijven niet-ingenieurs om tot ingenieurs. Gelukkig is 64% van de ingenieurs bereid te werken tot 60-65 jaar en 21% wil aan de slag blijven tot 66-70 jaar.

Rolmodellen hebben te weinig impact
We maken allemaal gebruik van technologie, maar kennen we de naam van degene die aan de basis ervan ligt in plaats van het bedrijf dat het gemaakt heeft? Algemeen Directeur USG Engineering & Science Professionals, Kathleen Dupont: «Uit onderzoek blijkt dat elke ingenieur 5 tot 10 extra jobs creëert, maar dat vandaag de dag nog steeds weinig mensen vertrouwd zijn met de jobinhoud van ingenieurs of dat het beeld te eenzijdig is.

47% van de ingenieursstudenten kiest voor een technische bachelor of master omdat ze willen werken aan innoverende projecten. En 61% van de ingenieurs is fier op het ingenieur-zijn vanwege het innovatieve en vernieuwende. We kennen allemaal de uitvinders van het verleden, maar te weinig de ingenieurs van vandaag. Engineering is meer teamwerk geworden.

Ingenieurs zitten er niet op te wachten om rolmodel te zijn. Daarbovenop aarzelen bedrijven om individuen in the picture te zetten uit angst dat hun experten zullen weggekaapt worden. 27% van de ondervraagde bedrijven ziet een bedreiging in externe jobmobiliteit. Mijn advies: besteed meer aandacht aan de uitvinding zelf. Met een nieuw label misschien? #invented-in-Belgium. En wees trots op onze Belgische engineering-innovatie.»

Slim vermarkten van innovatie
Uit ondervraging blijkt dat een derde van de ingenieurs een uitvinding in het hoofd heeft en 70% deze wil vermarkten. 67% van het innovatiebudget van bedrijven gaat naar research & development van nieuwe producten of diensten en 49% van de bedrijven werkt samen met universiteiten. Ingenieurs zijn trots op hun innoverende rol, 93% is ervan overtuigd dat ingenieurs met hun uitvindingen de wereld zullen redden. Al moeten ze hier enkele drempels overwinnen: 37% van de bedrijven geeft een gebrek aan tijd en financiële middelen aan als rem op meer innovatie.

En 48% van de bedrijven heeft nog nooit over crowdsourcing gehoord. Kathleen Dupont houdt een warm pleidooi voor nieuwe vormen van ondernemen zoals crowdsourcing en crowdfunding en geeft als voorbeeld het succes van 'The Ocean Cleanup', een ecologisch project gesteund door USG Engineering Professionals Nederland.

De toekomst van engineering: technologische expertise in nieuwe organisatievormen
Kathleen Dupont: «De ingenieur van de toekomst heeft sterke technische bagage en project management vaardigheden. Het belang van technologie neemt niet alleen toe, het verandert ook steeds sneller. 95% van de bevraagde ingenieurs vindt dat, als gevolg van de snel evoluerende technologie, ze steeds sneller nieuwe zaken moeten leren en toepassen. 67% van de bedrijven is ervan overtuigd dat iedereen, ook niet-ingenieurs, technische kennis zal nodig hebben. 48% van de professionals geeft aan vaardigheden als ‘project management’ te willen verbeteren. 50% van de bedrijven gelooft dat machines in de toekomst mensen zullen vervangen en dat het werk van ingenieur alleen maar complexer zal worden.»

Saskia Kinds, VP USG Professionals Belgium: «We hebben ondernemers nodig met een open vizier, met oog voor de razendsnelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben een stevige kern van vaste medewerkers nodig en een flexibele schil van specialisaties. Kleinere bedrijven zouden een manier moeten vinden om efficiënt samen te werken en op een slimme manier met de schaarste aan ingenieurs om te gaan.»