Amerikaans investeerder heeft 30 miljoen euro voor Europese innovatie

Het gerenommeerde Cottonwood Technology Fund vestigt zich op de campus van Universiteit Twente om te investeren in technologisch innoverende bedrijven.

Trefwoorden: #Cottonwood Technology Fund, #hardware, #life sciences, #nanotechnologie, #Ray Quintana, #Universiteit Twente

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.NL - Het Europese hoofdkantoor van deze durfinvesteerder, die per direct 10 miljoen euro heeft te verdelen onder startende bedrijven, komt in Enschede te liggen.

De Amerikaan Ray Quintana heeft deze portfolio onder zijn hoede. Doel is om voor het eind van dit jaar 30 miljoen euro op te halen, om dit te kunnen steken in Europese innovatie.

De keus is gevallen op de Twentse universiteit, omdat deze onder meer voorop loopt op het gebied van nanotechnologie. Volgens Quintana zijn er ook goede banden met het bedrijfsleven om technologie toepasbaar te maken. Ook de aanwezigheid van grote techbedrijven als Thales maakten Enschede als locatie aantrekkelijk.

Cottonwood Technology Fund gaat zich richten op bedrijven die net gestart zijn, een categorie waar veel investeerders niet aan beginnen. Het gaat hierbij om echt vernieuwende ideeën waarbij het niet uitmaakt of het product al af is of dat er al klanten zijn.

Ook is het fonds geïnteresseerd in veel verschillende sectoren: gezondheid, IT, duurzaamheid. Het gaat hierbij om investeringen van gemiddeld 2 tot 3 miljoen euro per startend bedrijf, wat niet zo heel veel is. Voor het bouwen van een fabriek is vaak al het veelvuldige nodig.

Collegevoorzitter van de Universiteit Twente, Victor van der Chijs, stelt dat aan de Universiteit Twente al ruim 870 bedrijven zijn ontsproten en dat er dus genoeg mogelijkheden zijn om starters te financieren.

Het in 2012 opgerichte Cottonwood investeerde in de Verenigde Staten onder meer in starters die zich bezighouden met nanotechnologie, life sciences en hardware.