• 22/05/2014

Logistiek: inzichten in het 'chaotisch opslagprincipe'

Hoe kan iets wat willekeurig is, toch opzettelijk zijn? In dit artikel willen wij inzicht verschaffen in wat 'chaotische opslag' wordt genoemd.

Trefwoorden: #Amazon, #chaotische opslag, #logistiek, #opslagruimte, #warehouse, #Wirkungsvoll, #Zalando

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Amazon, 's werelds grootste online retailer, slaat zijn goederen op in een chaotische wanorde.

Ook Zalando, de grootste online shop voor schoenen in Europa, staat hierom bekend.

Maar dat lijkt alleen maar op het eerste zicht zo, want er is sprake van orde achter de chaos. Inderdaad, dit wordt “chaotische opslag” genoemd.

Hoe werkt chaotische opslag?
Een warenhuis voor chaotische opslag - soms ook wel eens willekeurige opslag genoemd - is min of meer een kastensysteem voor het houden van producten. In die zin is er weinig verschil tussen dit en een warenhuis met vaste opslag plekken.

Wat het chaotische opslag principe zo bijzonder maakt is de stroom van het materiaal: Het begint al bij de afdeling waar de goederen naar binnen komen. De warenhuis medewerker neemt de goederen mee naar het kastensysteem, waar ze geplaatst worden in vrije kasten.

Elke kast of plank heeft zijn eigen unieke barcode, net zoals elk product. De medewerkers gebruiken draagbare scanners om de ruimte op de planken en de daarbij horende producten te registreren, en dit vertelt het systeem waar de goederen zijn opgeslagen.

Wanneer een binnenkomende bestelling vereist dat deze producten opgepikt worden, dan stelt het systeem een lijst op van kasten en planken waar de producten zijn opgeslagen. Om het systeem up-to-date te houden. wordt elk product nogmaals gescand wanneer het uit de kast wordt gehaald.

Het is wel van belang om te weten dat het chaotisch opslag principe niet hetzelfde is als automatische opslag. Ook al is het mogelijk om een chaotische opslag automatisch te opereren, het is niet altijd het beste alternatief.

Amazon heeft bijvoorbeeld behoorlijk wat medewerkers nodig, omdat een simulatie van het process heeft laten zien dat het inhuren van nieuwe medewerkers voordeliger was dan automatisering.

Wat zijn de voordelen van het chaotisch opslag principe?
Warenhuizen die volgens het chaotisch opslag principe werken zijn veel meer flexibel dan traditionele warenhuizen en kunnen ook gemakkelijker reageren op veranderingen in het assortiment.

Dit zorgt voor minder planning, omdat het niet nodig is de gehele productenlijn of het verkoopsvolume van een bepaald product van te voren te kennen of te plannen.

Bovendien geeft dit principe ook de mogelijkheid om de bestaande plekken efficienter te gebruiken, omdat vrije plaatsen meteen weer opgevuld kunnen worden. In traditionele warenhuizen is dat niet zo, omdat bepaalde plekken gereserveerd moeten worden voor bepaalde producten, ook als de voorraad hiervan veel lager is.

Chaotische opslag bespaart tijd, niet alleen wanneer er nieuwe voorraad binnenkomt, maar ook als men de voorraad gaat oppikken voor de verkoop. Binnenkomende goederen worden simpelweg op een vrije plank geplaatst.


foto: © Creatas/Thinkstock

Het systeem zorgt dan voor oppik lijsten met geoptimaliseerde routes wanneer iemand producten bestelt. Op deze manier is de route die de medewerkers moeten volgen veel korter. De lijsten van Amazon worden bovendien ook niet gesorteerd per bestelling, wat betekent dat de opgepikte producten gecombineerd moeten worden voor verzendingen tijdens een extra stap.

De hoeveelheid training die nieuwe medewerkers ondergaan is tevens veel lager bij het chaotisch opslag principe. Het is namelijk niet nodig om alle routes en de algehele layout van het warenhuis te onthouden. Dit geeft de mogelijkheid om gemakkelijk nieuwe krachten aan te nemen of te vervangen.

Wat is er nodig om gebruik te maken van dit principe?
Van nature uit zouden de meeste mensen dezelfde producten bij elkaar opslaan en ze sorteren op basis van bepaalde karakteristieken. Dit zou inhouden dat alle boeken in een afdeling opgeslagen zouden zijn en het speelgoed in een andere afdeling.

Met het chaotisch opslag principe is dat echter helemaal niet nodig. De producten moeten alleen de meeste basale vereisten delen als het aankomt op opslag, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Andere karakteristieken zijn niet van belang. In een chaotisch warenhuis kunnen allerlei verschillende producten doodleuk naast elkaar liggen.

De uitzondering zijn producten die snel uitverkocht zijn, omdat het zinloos is om deze op te slaan. Dit geldt ook voor producten die te zwaar of te groot zijn voor normale opslagplekken. Zulke producten worden apart opgeslagen. Ook producten met een houdbaarheidsdatum zijn niet geschikt voor dit systeem.

Dit principe wordt alleen chaotisch genoemd vanuit een menselijk perspectief. Er is althans zeker sprake van orde, en zoals boven beschreven is, werkt een dergelijk systeem effectiever dan het traditionele systeem.


(foto boven: © Digital Vision/Thinkstock)Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.