Scanner voor chemische analyse enorm succes op kickstarter (+video)

Met nog een paar weken te gaan heeft het bedrijf Consumer Physics al bijna 1,8 miljoen dollar opgehaald via crowdfunding, wat 9 keer meer is dan verwacht.

Trefwoorden: #chemische analyse, #Consumer Physics, #crowdfunding, #kickstarter, #nabij-infrarood spectroscopie, #SCiO scanner

Lees verder

research

( Foto: screenshot video Kickstarter - Consumer Physics )

ENGINEERINGNET - De SCiO scanner maakt een chemische analyse van willekeurig welk soort voedsel, medicijnen, planten of fysieke objecten.

Het apparaat vermeldt onder meer het aantal calorieën, het soort chemische bestanddelen en het water-, vet- of proteïne gehalte van wat maar voor handen is.

Er is drie jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de SCiO die ongeveer de omvang heeft van een doorsnee USB-stick. Het apparaat beschikt over een heel aantal moleculaire sensoren die 'nabij-infrarood spectroscopie' gebruiken.

Normaal zijn machines die deze technologie gebruiken groot, duur en verbonden met allerlei kabels en staan ze in fabrieken of laboratoria. Maar Consumer Physics heeft de NIR-spectroscopie geschikt gemaakt voor gebruik op kleine schaal in een handzaam formaat.

Het duurt twee seconden om een object te scannen, waarna de informatie wordt doorgestuurd via bluetooth naar een iphone of android. Gebruikers kunnen zo ongelabelde medicijen indentificeren, informatie krijgen over de voedselwaarde of de kwaliteit van de grond testen waar planten in groeien. Het is zelfs mogelijk de testen of fruit en groente al rijp zijn om deze te eten.

Kosten van het apparaat zijn 199 dollar voor kopers die via Kickstarter intekenen. Er is een ware run ontstaan op de nieuwe gadget die al 9 keer zoveel geld ophaalde dan verwacht. Intekenen is mogelijk tot 15 juni. Er zijn nu in totaal ruim 8.500 kopers van de scanner geregistreerd.