Heeft u zicht op de verborgen kosten van uw aankoopproces?

Met een consequent aankoopbeleid kunt u tot 30% besparen, zonder op zoek te gaan naar het goedkoopste of minder kwalitatief materiaal.

Trefwoorden: #aankoopbeleid, #aankoopproces, #aankopen, #besparen, #maintenance, #Manutan-Overtoom, #onderhoud

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Machinepark en gebouwen onderhouden: daarvoor is materiaal nodig. En daar hangt een prijskaartje aan vast.

Het aankoopbeleid is een cruciale factor voor uw winstgevendheid. Voor grondstoffen die nodig zijn in het productieproces is het quasi vanzelfsprekend dat die zo efficiënt mogelijk worden ingekocht. Want hoe meer u moet betalen hiervoor, hoe kleiner de winstmarge op het afgewerkte product.

Dezelfde logica kunt u doortrekken voor secundaire producten die nodig zijn om een bedrijf goed te runnen: kantoorinrichting, werkplaatsmeubilair, ladders, intern transport, reinigingsmiddel, gereedschap, industriële verbruiksgoederen, afvalbeheer, signalisatie, papier,...

«Vaak zijn bedrijven zich niet bewust van de verborgen of indirecte kosten die bij het aankoopproces van deze producten komen kijken. Met als gevolg dat ze soms tot 30% meer uitgeven», zegt Cyrille Littler, Managing Director Manutan-Overtoom België.

Een consequent aankoopbeleid kan KMO’s enorm helpen om hun aankoopproces te optimaliseren. «Ze kiezen nu vaak het goedkoopste product, en dat klinkt heel logisch. Noem het instinctief gedrag van een ondernemer.

Maar er is ook de kost van het bestelproces: catalogi van verschillende leveranciers raadplegen, prijzen vergelijken, offertes opvragen, bestellingen plaatsen en ontvangen op meerdere tijdstippen. U moet ook telkens mensen vrij maken om de producten intern te verdelen. En de boekhouding krijgt verschillende facturen te verwerken», verduidelijkt Cyrille Littler.

100 euro voor een schroevendraaier?
Manutan-Overtoom liet het bestelproces ontleden om bedrijven te helpen: om één product te bestellen zijn maar liefst 27 acties nodig. Op basis van deze bevindingen liet Manutan-Overtoom de TCO Calculator ontwikkelen.

Met deze gratis tool kan elk bedrijf zijn indirecte kosten bij het aankoopproces in beeld brengen. Het programma checkt diverse parameters: aantal leveranciers, aantal bestellingen, de spreiding van de leveringen, aantal facturen en de frequentie van uw bestellingen.

Maar er wordt ook rekening gehouden met de lonen van personeelsleden die bij het aankoopproces zijn betrokken. Het eindresultaat geeft u de werkelijke kost van de aankoop.

«Als u de prijs van een aankoop op deze manier onderverdeelt, dan is de catalogusprijs van het product goed voor amper 35% en gaat 65% van de aankoopkosten naar het bestelproces. Ongeacht het inkoopproces en het type bedrijf kunnen de werkelijke aanschafkosten tussen 70€ en 150 € per aankoop schommelen. Een set schroevendraaiers van 35 euro kost dan snel 100 euro.»

Slimmer aankopen
Manutan-Overtoom helpt uw bestelproces te optimaliseren door de volgende vier kerngebieden te analyseren: leveranciersbeheer, bestelgedrag, interne distributie en facturatie. Cyrille Littler: «Door het advies van onze medewerkers kan de KMO de indirecte kosten van zijn aankoopproces sterk doen dalen.

Een centralisatie van de aankopen kan veel kosten besparen. Met ons breed assortiment (40.000 referenties) kunnen de aankopen gegroepeerd worden, wat de workflow verbetert omdat het sneller en makkelijker gaat.

En door het aantal rekeningen en leveranciers te verminderen dalen ook de kosten. Wij denken zo de bestelkost sterk te kunnen terugdringen, in sommige gevallen zelfs met 30%.»


Voor meer informatie:
Manutan-Overtoom
Industrielaan 30 - 1740 Ternat - 02 583 01 01
sales@manutan.be - www.manutan.be - www.slimmeraankopen.beBericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.