Colruyt stopt samenwerking met 15 leveranciers na sociale audits

Colruyt controleerde vorig jaar 62 Aziatische non-foodfabrikanten. De groep kondigt aan met 15 van die leveranciers de samenwerking stop te zetten omdat de resultaten niet bevredigend waren.

Trefwoorden: #Colruyt Aziatische leveranciers, #Colruyt duurzaam ondernemen, #Colruyt sociale audit, #Colruyt sociale controle

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE – Colruyt Group blijft verder investeren in haar imago als duurzame onderneming, met respect voor de werkomstandigheden bij niet-Europese leveranciers.

Al meer dan 10 jaar voert de groep sociale controles uit bij deze leveranciers. In 2013 investeerde het bedrijf €42.000 in sociale audits bij 62 niet-Europese leveranciers van non-food. Daarnaast aanvaardde het ook 223 conforme audits in opdracht van derden, wat het totale aantal gecontroleerde fabrikanten op 285 brengt.

Dergelijke sociale controles zijn in vele gevallen een instrument dat leveranciers ertoe aanzet om de werkomstandigheden te verbeteren. In Aziatische landen gaat het vaak om overmatige overuren, niet correcte verloning of het niet respecteren van veiligheidsmaatregelen.

Leveranciers krijgen een verbeterplan opgelegd indien ze niet conform het internationale arbeidsreglement werken en worden het daaropvolgende jaar opnieuw gecontroleerd.

Colruyt kondigt nu aan de samenwerking stop te zetten met 15 fabrikanten die een audit weigerden of waarvan de resultaten niet bevredigend waren.

Het uitvoeren van dergelijke audits is een kostelijke zaak. Om die reden aanvaard het ook audits van erkende instanties die op initiatief van het bedrijf zelf of van derden werden uitgevoerd. Maar het blijft natuurlijk een kleine speler.

Daarom worden alle betrokken partijen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Zo blijven de lokale overheden vaak in gebreke bij het uitvoeren van de gepaste controles.

De groep vraagt hen dus om strikter toe te kijken op de naleving van hun eigen wetgeving.