Resultaat ijkingstoets ingenieursstudies relevant voor studiesucces

De ijkingstoets die de kennis, het inzicht en de vaardigheden van toekomstige ingenieursstudenten meet is een relevante graadmeter voor hun studiesucces als student.

Trefwoorden: #ijkingstoets, #ingangsexamen ingenieur, #test ingenieur

Lees verder

Opleiding

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Uit een analyse die de Faculteiten Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven, de UGent en de Vrije Universiteit Brussel maakten na de eerste editie van de toets in 2013 blijkt nu wel degelijk dat de resultaten relevant zijn.

Leerlingen die overwegen om zich in te schrijven voor een opleiding in de wetenschappen, ingenieurswetenschappen, bio-ingenieurswetenschappen, industriële ingenieurswetenschappen, handelsingenieur (in de beleidsinformatica) of (toegepaste) economische wetenschappen, kunnen op 30 juni een ijkingstoets afleggen.

Deze toets test aan de hand van meerkeuzevragen kennis, inzicht en vaardigheden. Enkele dagen later weten de leerlingen hoe hun slaagkansen in de opleiding van hun keuze eruit zien.

De Faculteiten Ingenieurswetenschappen van die universiteiten onderzochten na de eerste editie van de ijkingstoets in 2013 hoe hun studenten het deden in de loop van het academiejaar.

Van de studenten die begonnen aan de bachelor in de ingenieurswetenschappen na een goede score op de ijkingstoets, heeft een groot deel na de januari-examens nog alle mogelijkheden om volledig te slagen in het eerste bachelorjaar.

Een goede score op de ijkingstoets is wel geen garantie op succes, ook factoren als inzet, motivatie en studieaanpak spelen mee. Voor de studenten die een slechte score behaalden voor de ijkingstoets is het veel moeilijker om volledig te slagen in het eerste bachelorjaar: het bijspijkeren van de voorkennis is moeilijk te combineren met een voltijds studieprogramma.

De analyse toont dat de wiskundige voorkennis, gemeten bij de ijkingstoets, een relevante graadmeter is voor het studiesucces van een student.

Van de 800 leerlingen die zich tot nu toe inschreven, zullen er 500 deelnemen aan de toets voor burgerlijk ingenieur of burgerlijk ingenieur-architect. Deze ijkingstoets wordt gezamenlijk en gelijktijdig georganiseerd door de KU Leuven, de UGent en de Vrije Universiteit Brussel.