Duitse innovatieprijs voor opvouwbare container

Het Nederlandse bedrijf Holland Container Innovations krijgt deze prijs omdat de nieuwe container veel kan bijdragen aan het verbeteren van de efficiëntie van zeetransporten.

Trefwoorden: #4Fold-container, #Holland Container Innovations, #innovatieprijs, #International Transport Forum, #opvouwbare container

Lees verder

Nieuws

( Foto: International Transport Forum )

ENGINEERINGNET.NL - Met de ‘4Fold’-container van Holland Container Innovations (HCI) is de grootte van een container met een kwart terug te brengen.

Vier lege HCI-containers nemen dus dezelfde ruimte in als één gewone container. Dit drukt de kosten en is milieuvriendelijker: het beperkt het aantal vaarten en zo de CO2-uitstoot.

Uit data van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat elk jaar ongeveer 20% van de zee- en landcontainers leeg wordt vervoerd. De kosten daarvan liggen jaarlijks op 25 miljard euro.

De prijs is onlangs uitgereikt tijdens het Wereldverkeersforum 2014 in Leipzig, wat door de OESO elk jaar wordt georganiseerd om aandacht te besteden aan de toekomst van transport. Dit jaar deden circa 1.000 deelnemers uit 80 landen mee aan de conferentie.

Het in 2008 opgerichte HCI is een spin-off van de TU Delft voor het vervolmaken van deze 40-voets standaardcontainer, die circa 12 meter lang is, 2,4 breed en 2,5 hoog.

Belangrijkste obstakel was het waterdicht maken van de container. Inmiddels zijn alle kinderziektes verholpen en is model ISO-getest en klaar om in de markt te zetten.

De containers van HCI zijn bijna twee keer zo duur dan een gewone container. Dat geld is terug te verdienen door de verminderde energiekosten. Caru, de grootste verhuurder en verkoper van containers in Europa, en tevens houder van 5% van de aandelen, ondersteunt HCI.

Er zijn meer bedrijven die werken aan een opvouwbare container, zoals Cargoshell, een ander Nederlands bedrijf.


Op de foto:
Simon Bosschieter (midden), Managing Director van Holland Container Innovations, neemt de Promising Innovation in Transport Award in ontvangst.