Nederlandse Investeringsinstelling steekt 10 miljard euro in economie

Dertien pensioenfondsen en verzekeraars gaan meer investeren in de Nederlandse economie, zoals in projecten voor infrastructuur en duurzame energie.

Trefwoorden: #ABP, #Achmea, #Aegon, #APG, #ASR, #DeltaLloyd, #MN, #Nationale Nederlanden, #Nederlandse Investeringsinstelling, #PFZW, #PGGM, #PME, #PMT, #SNS Reaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: PGGM )

ENGINEERINGNET.NL - Pensioenfondsen en verzekeraars hebben een gezamenlijk vermogen van 1.400 miljard euro, wat wereldwijd tot het hoogste behoord.

Nu gaan ABP, APG, PFZW, PGGM, PME, PMT, MN, Achmea, Aegon, ASR, DeltaLloyd, Nationale Nederlanden en SNS Reaal de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) oprichten.

De NII krijgt een pot van waarschijnlijk 10 miljard euro voor de komende vijf jaar, dat nodig is omdat bijvoorbeeld banken minder ruimte hebben om langetermijnleningen te verstrekken.

Doel is om projecten voor onderwijs, zorg, woningbouw, infrastructuur, duurzame energie en het midden- en klein bedrijf geschikter te maken als belegging. De instelling gaat zelf geen leningen verstrekken.

Het gaat daarbij om projecten die wel rendabel zijn maar niet goed geschikt als belegging omdat ze te klein zijn of risico’s en rendement onvoldoende duidelijk zijn.

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken kan het nieuwe fonds een belangrijke bijdrage leveren aan de financiering van Nederlandse projecten. Kamp verwacht dat er de komende jaren een extra kapitaalbehoefte is in Nederland van 10 miljard euro.

Vorig jaar berekende De Nederlandsche Bank dat Nederlandse pensioenfondsen 14 procent van hun totale vermogen in eigen land investeren. Voor verzekeraars ligt dit met 43 procent hoger een stuk hoger.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis kregen Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen kritiek dat zij te weinig investeren in eigen land.