’s Werelds meest nauwkeurige thermometer werkt met licht

Australische wetenschappers ontwikkelden een onorthodoxe thermometer die werkt met gekleurde lichtstralen. Hij is zeer snel maar vooral zeer nauwkeurig (tot 30/1000000000 van een graad).

Trefwoorden: #thermometer accuraat, #thermometer licht, #thermometer precisie

Lees verder

research

( Foto: Dr James Anstie, IPAS and School of Chemistry and Physics, University of Adelaide )

ENGINEERINGNET - Fysici van de Australische University of Adelaide zijn erin geslaagd een zeer precieze thermometer te ontwikkelen.

Met een precisie tot 30/1000000000 van een graad meteen de meest nauwkeurige ter wereld. De resultaten zijn ook zeer snel gekend, in minder dan een seconde.

Dit zijn resultaten op kamer temperatuur. In een omgeving met temperaturen rond het vriespunt kan zelfs nog nauwkeuriger worden gemeten.

Prof. Luiten: "Als we de temperatuur van een object meten dan zien we dat deze constant fluctueert. Dit is hoe precies deze thermometer wel is. We wisten reeds dat alle atomen in een materiaal constant in beweging zijn, maar we kunnen deze onophoudelijke fluctuatie nu observeren met onze thermometer."

De thermometer zendt twee lichtbundels (een rode en een groene) door een gepolijste kristallen schijf. De twee kleuren ontwikkelen een licht afwijkende snelheid in het kristal afhankelijk van de temperatuur in het kristal.

Door het kristal te verwarmen vertraagt de rode lichtstraal met een fractie ten opzichte van de groene. Door het licht duizenden keer te laten circuleren langs de rand van de schijf kan het verschil in snelheid zeer precies gemeten worden.

Volgens Prof. Luiten kan deze nieuwe techniek aangepast worden voor de ultra-sensitieve meeting van heel wat andere waarden zoals druk of vochtigheid. Het kan ook de aanwezigheid van een bepaalde chemische stof detecteren.

"Als we met dergelijke precies zoveel verschillende elementen in onze omgeving kunnen meten, met kleine, draagbare instrumenten, dan kan dit een revolutie teweeg brengen."

"We kunnen dan instrumenten ontwikkelen met talloze industriële en medische toepassingen waar accuraatheid, gevoeligheid of het detecteren van sporen van chemische stoffen van belang zijn," aldus Prof. Luiten.