Locatiedirecteur Shell Moerdijk: ’Het had nog rampzaliger kunnen uitvallen”

Bij Shell Moerdijk heeft op 3 juni een brand gewoed, als gevolg van explosie in reactor van MSPO-2 installatie. Locatiedirecteur Buijsingh: 'Het had nog rampzaliger kunnen uitvallen"

Trefwoorden: #brand, #Buijsingh, #explosie, #moerdijk, #MSPO-2, #onderhoud, #shell, #shell moerdijk, #veiligheid

Lees verder

Nieuws

( Foto: Shell, Moerdijk-plant in betere dagen )

ENGINEERINGNET - In de MSPO-2 installatie, die op het moment van de brand in onderhoud was, worden normaal gesproken styreen-monomeer en propeenoxiden geproduceerd, grondstoffen voor de vervaardiging van frisdrankflessen, matrassen, DVD’s en autobanden. Of de brand iets te maken had met het onderhoud is momenteel nog niet duidelijk.

Gewonden
Als gevolg van het incident zijn twee medewerkers met lichte verwondingen behandeld in het ziekenhuis. Bij de explosie kwam ethylbenzeen vrij, dat volgens zeggen niet gevaarlijk is.

Uit metingen die diezelfde avond nog zijn uitgevoerd op het terrein is gebleken dat er geen schadelijke concentraties in de lucht meetbaar waren. En ook buiten het hek zijn volgens de burgemeester van de gemeente Moerdijk geen schadelijke concentraties in de lucht aangetroffen.

Onderzoek
Inmiddels heeft Shell Moerdijk een onderzoek gestart naar de oorzaak van de explosie en de brand. Dit gebeurt ook door de autoriteiten en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Het Shell-terrein waar de explosie zich voordeed in Moerdijk ligt in de buurt van Chemiepack waar drie jaar geleden nog een enorme brand woedde.

De schrik zit er bij de bewoners van Moerdijk dan ook goed in. Een woordvoerder van Shell Moerdijk laat weten: “We werken voor dit onderzoek nauw samen met alle betrokkenen. Wij willen leren van deze explosie om te voorkomen dat het nog eens gebeurt, op Shell Moerdijk of op een van onze andere fabrieken. Veiligheid heeft bij onze organisatie de allerhoogste prioriteit”.

Opgelopen schade
De schade opgelopen door de explosies en de brand bij Shell Moerdijk loopt in de miljoenen en is ‘significant'. Dat maakte locatiedirecteur Paul Buijsingh van Shell Moerdijk bekend. Het herstel gaat volgens hem langer 'dan een paar weken duren'.

De gevolgen van de brand hadden volgens de directeur nog rampzaliger kunnen uitvallen:“Nu zijn er slechts twee medewerkers lichtgewond geraakt. Op andere momenten van de dag als er meer mensen aan het werk waren geweest, dan waren er beslist meer slachtoffers gevallen.”

Moerdijk met in totaal 1100 inwoners, wordt al jaren omringd door zware industrie. Om een nog sterkere schakel te kunnen worden in de Vlaams-Nederlandse Delta, zijn er zowel aan havenzijde als bij de industrie forse uitbreidingsplannen voor dit gebied.

Wat dat betekent voor de gemeente Moerdijk dat zal nog moeten blijken.


(Henriëtte van Norel)