BASF Antwerpen neemt gloednieuw crisiscentrum en brandweerwagens in gebruik

Nieuw internationaal crisiscentrum moet in toekomst via Spider-groepsnetwerk van BASF op één technisch platform samenwerken met andere centra.

Trefwoorden: #alarm, #basf, #brandweer, #crisiscentrum, #emergency, #spider, #veiligheid

Lees verder

Techniek

( Foto: BASF, plant in Schwarzheide, waar het Spider-netwerk al operationeel was )

ENGINEERINGNET.BE - De dienst Site Security van BASF Antwerpen beleefde vorige week een hoogdag. De dienst nam niet alleen 5 bedrijfsbrandweervoertuigen in gebruik, maar meteen ook een gloednieuw crisiscentrum dat werkt met een state-of-the-art systeem voor alarmmanagement.

Het crisismanagement van BASF geniet nu al van een uitstekende reputatie – het intervenieerde bijvoorbeeld tijdens de treinramp in Wetteren - maar wordt ook alsmaar gesofisticeerder.

Zo zal het nieuwe crisiscentrum via een groepsnetwerk in verbinding staan met gelijkaardige centra verspreid over Europa. Dat is al het geval met BASF Schwarzheide, maar ook het moederhuis Ludwigshafen en de site in Münster zullen naar verluidt volgen. "Verdere uitbreiding wordt nog onderzocht."

Jörg Pfrang, hoofd van de BASF-bedrijfsbrandweer in Antwerpen: "Het grote voordeel is dat we nu op één technisch platform werken, dat volgens een zelfde filosofie is opgebouwd, waarin we tal van mogelijke scenario’s kunnen voorbereiden, zodat de kennis aanwezig in de hele groep rechtstreeks via het platform kan gedeeld worden"

"Het platform laat ook toe van de meest moderne toepassingen als het versturen van diverse data, zoals tekst-, beeld- en audiomateriaal allemaal toegankelijk te maken voor de centralisten."

"Meer zelfs, door op één platform te werken, kunnen we vanuit Antwerpen ondersteuning bieden aan andere productiesites als daar om zou gevraagd worden.”

De BASF-bedrijfsbrandweer kon meteen ook nieuw interventiemateriaal in gebruik nemen: een nieuwe commandowagen, een materiaalwagen met bluspomp, een materiaalwagen voor het bestrijden van chemische incidenten die ook ondersteuning kan bieden bij externe interventies, een schuimblusvoertuig en een mobiele fakkelinstallatie om op de meest veilige wijze restgassen te kunnen verbranden.

De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van de burgemeesters van de omliggende woonkernen, brandweerexperten, professionelen en vertegenwoordigers van de sector.


CITAAT
Gedelegeerd bestuurder Wouter De Geest: “Met de nieuwe alarmcentrales, een vernieuwd crisiscentrum en de inzetbaarheid van onze voertuigen voor het hele Belgische grondgebied, bouwen we verder op de bestaande samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken in het kader van Belintra of met spoornetbeheerder Infrabel. ”